MENNICA POLSKA SA (71/2016) Złożenie Oświadczenia o poddaniu się egzekucji przez Emitenta.

16.09.2016, 18:06aktualizacja: 16.09.2016, 18:06

Raport bieżący 71/2016

Zarząd Mennicy Polskiej S.A. z siedzibą w Warszawie ( "Spółka" lub "Emitent") zawiadamia, że w dniu 16 września 2016 roku Spółka w wykonaniu Aneksu do Umowy o Limit Kredytowy nr 1548/119/2014 z dnia 29 sierpnia 2014 roku z późniejszymi zmianami ("Umowa Ramowa") na podstawie, których Spółce został przyznany limit kredytowy w wysokości 25.000.000,- /dwadzieścia pięć milionów złotych/ Spółka złożyła oświadczenie o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego do kwoty 37.500.000,- /trzydzieści siedem milionów pięćset tysięcy/ złotych ("Oświadczenie") na rzecz DNB Bank Polska Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ("Bank"), co do obowiązku zapłaty na rzecz Banku całości lub części roszczeń pieniężnych wynikających lub mogących wyniknąć z Umowy Ramowej, przysługujących Bankowi z tytułu: spłaty wierzytelności z tytułu Umowy Ramowej, odsetek, kosztów i innych należności ubocznych poniesionych przez Bank na podstawie Umowy Ramowej,

Bank może wystąpić z wnioskiem o nadanie Oświadczeniu klauzuli wykonalności najpóźniej do dnia 25 sierpnia 2021 roku, z tym, że w tym okresie może wystąpić z takim wnioskiem wielokrotnie, to jest zawsze, gdy nastąpi określone powyżej zdarzenie aż do wyczerpania maksymalnej kwoty.

Pomiędzy Emitentem, osobami nim zarządzającymi lub nadzorującymi, a Bankiem i osobami zarządzającymi Bankiem nie istnieją powiązania.

Kryterium uznania Oświadczenia za znaczące: Wartość Oświadczenia przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz