MENNICA POLSKA SA (80/2017) Złożenie oświadczenia o poddaniu się egzekucji

16.10.2017, 20:16aktualizacja: 16.10.2017, 20:16

Raport bieżący 80/2017

Zarząd Mennicy Polskiej S.A. z siedzibą w Warszawie ( "Spółka" lub "Emitent") zawiadamia, że w dniu 16 października 2017 roku Spółka w wykonaniu Umowy Ramowej nr 1835/03 w sprawie zasad współpracy w zakresie transakcji rynku finansowego, z późniejszymi zmianami ("Umowa Ramowa"), w tym Umowy o limit nr 02/347/12/L/UR z dnia 3 września 2012 roku z późniejszymi zmianami oraz Warunkami limitu z dnia 30 września 2017 roku na podstawie, których Spółce został przyznany limit kredytowy w wysokości 22.120.000,- /dwadzieścia dwa miliony sto dwadzieścia tysięcy/ złotych złożyła oświadczenie o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego do kwoty 33.180.000,- /trzydzieści trzy miliony sto osiemdziesiąt tysięcy/ złotych ("Oświadczenie") na rzecz mBank Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ("Bank"), co do obowiązku zapłaty na rzecz Banku całości lub części roszczeń pieniężnych wynikających lub mogących wyniknąć z Umowy Ramowej, przysługujących Bankowi z tytułu:

a) rozliczenia transakcji zawartych na podstawie Umowy Ramowej,

b) odsetek za opóźnienie należnych Bankowi od zobowiązań Spółki z tytułu transakcji zawartych na podstawie Umowy Ramowej, nie zrealizowanych w terminie płatności,

c) wszelkich udokumentowanych kosztów poniesionych przez Bank w związku z terminowym lub przedterminowym rozliczeniem transakcji zawartych na podstawie Umowy Ramowej,

d) kosztów postepowania, w tym kosztów sądowych.

Bank może wystąpić z wnioskiem o nadanie Oświadczeniu klauzuli wykonalności najpóźniej do dnia 30 czerwca 2020 roku, z tym, że w tym okresie może wystąpić z takim wnioskiem wielokrotnie, to jest zawsze, gdy nastąpi określone powyżej zdarzenie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz