Merck i Samsung BioLogics poszerzają zakres współpracy strategicznej

02.11.2017, 09:57aktualizacja: 02.11.2017, 09:57

- Współpraca obejmie produkcję biofarmaceutyków i rozwój procesów leków biologicznych; - Merck dostarczy rozwiązania pojedynczego zastosowania Mobius®, a także linie komórek, nośniki kultur komórek i chromatografię w celu przyspieszenia rozwoju leków biologicznych.

DARMSTADT, Niemcy, 1 listopada 2017 r. /PRNewswire/ - Wiodąca w zakresie nauki i rozwiązań technologicznych firma Merck ogłosiła podpisanie protokołu w zakresie współpracy strategicznej z firmą Samsung BioLogics obejmującej produkcję biofarmaceutyków i rozwój procesów leków biologicznych.

Współpraca ma przyspieszyć procesy rozwojowe i produkcję materiałów klinicznych w małych firmach biotechnologicznych typu startup działających na polu tworzenia nowych leków, na potrzeby których firma Samsung BioLogics jest producentem kontraktowym. Zgodnie z umową firma Merck ma realizować szkolenia z zakresu rozwoju procesów i wsparcia technicznego poza dostarczeniem firmie Samsung BioLogics rozwiązań pojedynczego zastosowania Mobius®.

Nowy protokół jest poszerzeniem pierwotnego porozumienia podpisanego w roku 2014, które objęło długoterminową umowę na dostawę przez firmę Merck surowców na potrzeby produkcji biofarmaceutyków.

„Przez podpisanie tej umowy nasza współpraca z firmą Samsung jeszcze się zacieśniła - skomentował Udit Batra, zasiadający w zarządzie firmy Merck oraz główny dyrektor wykonawczy oddziału Life Science. - Doświadczenie firmy Merck w zakresie rozwoju procesów i nasz portfel rozwiązań pojedynczego zastosowania bioprzetwarzania Mobius® sprawią, że innowacyjne rozwiązania będą docierać do pacjentów jeszcze szybciej” - dodał dyrektor.

Firma Merck jest głównym dostawcą zakładów 30KL i 152KL firmy Samsung BioLogics w Korei, a także szkoliła pracowników Samsung BioLogics w zakresie tworzenia solidnych procesów rozwoju leków biologicznych.

„Współpraca będzie źródłem synergii i zmaksymalizuje nasz potencjał technologiczny” - skomentował dr Tae-Han Kim, prezes i główny dyrektor wykonawczy w firmie Samsung BioLogics.

Portfel urządzeń pojedynczego zastosowania firmy Mobius® zapewnia większą elastyczność i ciągłość w skalowalności, tym samym zmniejszając potrzebę szkolenia operatorów. To tylko kilka z wielu powodów, dla których firmy takie, jak Samsung BioLogics tak chętnie wdrażają rozwiązania Merck.

centrach współpracy M Lab™ firmy Merck klienci pracują u boku naukowców i inżynierów w środowiskach sprzyjających eksperymentom w celu rozwiązania największych problemów w zakresie bioprodukcji i przyspieszenia rozwoju nowych terapii. Firma Merck ma dziewięć centrów współpracy M Lab™ na całym świecie, w tym jedno w USA i jedno w Korei.

Firma Merck jest wiodącym dostawcą rozwiązań rozwoju procesów i produkcji na etapie klinicznym, a także dostawcą materiałów i usług koniecznych w produkcji leków biofarmaceutycznych. Firma z oddaniem pracuje nad zapewnieniem najlepszej technologii bioreaktorów na potrzeby producentów, z których kilku już współpracuje z firmą w tym zakresie w Ameryce Północnej, Europie i Azji.

Producenci na rozwijającym się rynku biofarmaceutycznym przechodzą na rozwiązania typu end-to-end, od rozwoju procesów i skalowania, aż po produkcję na etapach przedklinicznym, klinicznym i komercyjnym. Zmiany te wiążą się z możliwością cięcia kosztów przy jednoczesnym podnoszeniu jakości i zwiększaniu wydajności. Przy tym urządzenia i systemy jednorazowego zastosowania zyskują na popularności, ponieważ zapewniają wiele zalet w porównaniu do konwencjonalnych rozwiązań ze stali nierdzewnej. Na przykład urządzenia jednorazowe wiążą się z podniesieniem wskaźników sukcesu partii, zmniejszeniem ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego, ograniczeniem zużycia wody i produkcji ścieków oraz skróceniem czasu trwania projektów i zmniejszeniem ich kosztów.

Samsung BioLogics

Firma Samsung BioLogics to międzynarodowy dostawca pełnego zakresu usług wysokiej jakości kontraktowego rozwijania procesów i produkcji typu cGMP na potrzeby ogólnoświatowej branży biofarmaceutycznej. Nasze zakłady są zaprojektowane zgodnie z potrzebami produkcji monoklonalnej i rekombinacyjnej z zachowaniem jak największej elastyczności. Do naszych usług typu one-stop należy generacja linii komórek, rozwój procesów i metod analitycznych, usługi analizy, produkcja typu cGMP na etapie klinicznym i komercyjnym składników i leków, włączywszy zapewnianie jakości, kontrolę jakości, zgodność ze standardami i wsparcie klientów. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie www.samsungbiologics.com.

Wszystkie komunikaty informacyjne firmy Merck są przekazywane przy pomocy poczty e-mail oraz udostępniane na stronie firmy. Aby dokonać rejestracji w trybie online, zmienić wybór lub przerwać korzystanie z usługi należy udać się na stronę www.merckgroup.com/subscribe.

Merck

Merck jest wiodącą firmą naukowo-technologiczną w zakresie służby zdrowia, nauk przyrodniczych i wydajności materiałów. Około 50 000 pracowników firmy zajmuje się opracowywaniem rozwiązań technologicznych zwiększających żywotność i jakość życia - od terapii biofarmaceutycznych w leczeniu raka lub stwardnienia rozsianego, najnowocześniejszych systemów w zakresie badań naukowych i produkcji do ciekłych kryształów w smartfonach i telewizorach LCD. W 2016 r. sprzedaż firmy Merck wyniosła 15 mld euro w 66 krajach.

Założona w 1668 roku firma Merck jest najstarszą na świecie firmą farmaceutyczną i chemiczną, a rodzina założycieli pozostaje właścicielem większościowym tej notowanej na giełdzie grupy korporacyjnej. Firma posiada globalne prawa do nazwy i marki firmy Merck, jedyne wyjątki to Stany Zjednoczone i Kanada, gdzie firma działa jako EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/592939/Merck_Samsung_handshake.jpg

Źródło: Merck