MERCOR SA (22/2019) Decyzja o zakończeniu działań zmierzających do pozyskania inwestora finansowego oraz zakończeniu procesu przeglądu opcji strategicznych

05.09.2019, 10:17aktualizacja: 05.09.2019, 10:17

Raport bieżący 22/2019

Zarząd "MERCOR" S.A. z siedzibą w Gdańsku ("Emitent", "Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 19/2018 "Rozpoczęcie przeglądu opcji strategicznych" opublikowanego 21 sierpnia 2018 r. oraz raportu bieżącego nr 07/2019 "Wyniki przeglądu opcji strategicznych" opublikowanego 13 maja 2019 r., informuje, że w dniu dzisiejszym podjął decyzję o zakończeniu działań związanych z procesem pozyskania inwestora finansowego poprzez zaoferowanie na jego rzecz mniejszościowego pakietu nowo emitowanych akcji w ramach podwyższenia kapitału zakładowego z wyłączeniem prawa poboru oraz o jednoczesnym zakończeniu procesu przeglądu opcji strategicznych.

Prowadzone przez Emitenta rozmowy z potencjalnymi inwestorami nie doprowadziły do zawarcia umowy o inwestycję w nowo emitowane akcje Spółki. W ocenie Zarządu Emitenta obecna wycena rynkowa akcji Spółki uniemożliwiła przeprowadzenie emisji nowych akcji po cenie odpowiadającej rzeczywistej wartości Spółki, która należycie realizowałaby interes Emitenta i jego obecnych akcjonariuszy.

Zdaniem Zarządu powyższa decyzja nie wpłynie negatywnie na kontynuację dotychczasowych działań związanych z rozwojem Spółki oraz realizację jej planów strategicznych.

Jednocześnie Emitent nie wyklucza możliwości podjęcia w przyszłości działań w zakresie pozyskania kapitału od zewnętrznego inwestora, o czym będzie informować zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1