MERCOR SA (33/2018) Otrzymanie decyzji Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni

04.12.2018, 19:44aktualizacja: 04.12.2018, 19:44

Raport bieżący 33/2018

Zarząd "MERCOR" S.A. informuje, że w dniu 4 grudnia 2018 roku Spółka otrzymała decyzję Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni z dnia 4 grudnia 2018r. ustalającą Spółce zobowiązania z tytułu podatku dochodowego od osób prawnych za rok podatkowy trwający od 01.04.2013 do 31.03.2014 w kwocie 4.230.360,00 PLN.

Decyzja ta wydana została na podstawie protokołu z kontroli Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego, który Spółka otrzymała w dniu 5 listopada 2018r. o czym informowała raportem bieżącym 29/2018 z dnia 5 listopada 2018r.

W ramach protokołu z kontroli Naczelnik Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego dokonał następujących ustaleń:

• zakwestionował możliwość rozliczenia przez Emitenta w zeznaniu podatkowym straty podatkowej w wysokości 19.857.264,61 PLN poniesionej w roku podatkowym 2012 (01.04.2012-31.03.2013)

• naliczył nieujęte przez Emitenta w zeznaniu podatkowym przychody z tytułu nieodpłatnych świadczeń w postaci odsetek od otrzymanej pożyczki w wysokości 2.407.786,98 PLN

Zarząd Spółki dokonał korekty zeznania podatkowego w zakresie opodatkowania przychodów z tytułu odsetek od pożyczki jako nieodpłatnie otrzymanych świadczeń, co zostało opisane w raporcie za pierwsze półrocze bieżącego roku obrotowego opublikowanym w dniu 30 listopada 2018r.

Jednocześnie, Zarząd Emitenta nie zgadza się z decyzją Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w zakresie kwestionowanego prawa do odliczenia straty podatkowej - w zakresie tym, w lutym 2017 roku, Emitent wniósł skargę kasacyjną od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku do Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie i oczekuje na wyznaczenie terminu rozprawy. Przebieg sporu z organami podatkowymi opisany był w notach dotyczących podatku dochodowego w skonsolidowanym i jednostkowym rocznym sprawozdaniu finansowym na dzień 31 marca 2018r. oraz we wcześniejszych raportach okresowych począwszy od skonsolidowanego i jednostkowego raportu kwartalnego na dzień 30.06.2014r.

W związku z powyższym Zarząd Emitenta planuje odwołać się od decyzji Naczelnika Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni z dnia 4 grudnia 2018r.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust.1 MAR - informacje poufne