MEX POLSKA SA (32/2016) Uchwała Zarządu w sprawie zmiany strategii Spółki na lata 2015-2019

14.12.2016, 20:16aktualizacja: 14.12.2016, 20:16

Raport bieżący z plikiem 32/2016

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd "Mex Polska" S.A. z siedzibą w Łodzi ("Emitent"), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 4/2015 z dnia 11 marca 2015 roku, 28/2015 z dnia 28 sierpnia 2015 roku, 1/2016 z dnia 7 stycznia 2016 roku, 3/2016 z dnia 18 stycznia 2016 roku oraz 30/2016 z dnia 5 września 2016 roku dotyczących "Strategii Rozwoju Grupy Kapitałowej "Mex Polska" S.A. na lata 2015-2019: ("Strategia"), informuje, iż na posiedzeniu Zarządu Emitenta, które odbyło się 14 grudnia 2016 roku w siedzibie Emitenta, Zarząd Emitenta podjął uchwałę o zmianie Strategii.

Strategia przewidywała dwa warianty rozwoju Grupy Kapitałowej "Mex Polska". Pierwszy z nich zakładał rozwój realizowany wyłącznie poprzez rozbudowę sieci "Pijalnia Wódka i Piwa" w modelu franczyzowym, drugi zaś poprzez równoległy rozwój dwóch sieci gastronomicznych, tj. zarówno sieci "Pijalnia Wódki i Piwa", jak również restauracji działających pod nazwą "The Mexican". Na skutek zrealizowanych zdarzeń, (decyzja o budowie ze środków własnych i zakupie od franczyzobiorców lokali "Pijalnia Wódki i Piwa" - o czym informowano w raportach bieżących nr 28/2015 z dnia 28 sierpnia 2015 roku oraz nr 1/2016 z dnia 7 stycznia 2016 roku) przeprowadzonych analiz finansowych i rynkowych dotyczących finansów Grupy i rozwoju sytuacji na polskim rynku gastronomicznym, Zarząd Emitenta zdecydował o wprowadzeniu zmian do Strategii.

W miejsce planowanego w Strategii rozwoju sieci restauracji "The Mexican" zdecydowano o rozwoju sieci restauracji "PanKejk". Wyżej wymienione czynniki spowodowały na tyle istotne odchylenie prognoz finansowych na przyszłe lata, że konieczna okazała się aktualizacja strategii i prognozy.

Zrealizowanie się zasygnalizowanych powyżej zdarzeń powodować będzie zmianę głównych pozycji opublikowanej wcześniej Strategii, takich jak m.in. zysk, przychody, EBITDA. Mając na uwadze dużą zmienność śródroczną przepływów finansowych podanych w tabeli dotyczącej prognozy cash flow, a także pozycji związanych z długiem, zdecydowano o braku ich publikacji w aktualizacjach Strategii. Uznano bowiem, że mogą występować duże wahania tych pozycji na skutek przesunięć terminów realizacji planowanych inwestycji. Dokładne wartości tych danych i wskaźników są prezentowane w kwartalnych sprawozdaniach finansowych, a podawany wskaźnik EBITDA wyraźnie wskazuje na poziom środków finansowych generowanych przez Grupę w poszczególnych kwartałach.

Do niniejszego raportu załączono tekst "Strategii Mex Polska S.A. na lata 2015-2019 (ujednolicony na dzień 14 grudnia 2016)" oraz tabele zawierające istotne zmiany danych finansowych.

Skorygowana prognoza zostaje elementem opublikowanej w dniu 11 marca 2015 r. i zaktualizowanej w dniu dzisiejszym "Strategii Mex Polska S.A. na lata 2015 - 2019".

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz