MF: pierwsze efekty uderzenia w mafię paliwową (komunikat)

25.09.2014, 18:16aktualizacja: 25.09.2014, 18:16

- MF informuje:

Od 22 września 2014 r. kontrola skarbowa przy współudziale Policji, Służby Celnej, Straży Granicznej i Inspekcji Transportu Drogowego sprawdza na granicy zachodniej oraz na granicy polsko-litewskiej dokumentację transportowanego na teren Polski paliwa. Kontrole dokonywane są pod kątem podmiotów, które wprowadzają towar z Litwy i Niemiec.

Podczas dotychczasowych działań na granicach skontrolowano 594 autocysterny oraz ujawniono 128 podmiotów wprowadzających paliwo z Niemiec i Litwy na teren kraju. Wobec kolejnych 77 podmiotów przeprowadzone zostały czynności analityczne. Na 205 podmiotów, ujawnionych w trakcie akcji, skierowano już 89 wniosków o kontrolę do właściwych Urzędów Kontroli Skarbowej. Z wytypowanych do kontroli podmiotów na obecny moment podjęte zostały czynności kontrolne wobec 21 firm.

Dotychczasowe szacunkowe uszczuplenia z tytułu wprowadzania na teren Polski paliwa bez zapłaconego podatku VAT wynoszą blisko 160 milionów złotych. W ramach wszczętych kontroli wobec podmiotów „paliwowych” zabezpieczono środki pieniężne na kwotę ponad 20 milionów złotych.

Czynności podejmowane przez kontrolę skarbową w walce z oszustwami podatkowymi w sektorze paliw są zauważane i pozytywnie odbierane przez organizacje branżowe. Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego pozytywnie ocenia intensyfikację działań operacyjnych, wymierzonych w przestępców, zajmujących się wyłudzeniami podatku VAT w obrocie paliwami ciekłymi.

kom/ ksi/

Data publikacji 25.09.2014, 18:16