MF: Sierpniowa oferta oszczędnościowych obligacji skarbowych (komunikat)

24.07.2024, 16:02aktualizacja: 24.07.2024, 16:04

- Ministerstwo Finansów informuje:

- Oprocentowanie obligacji detalicznych utrzymaliśmy na poziomie z lipca.

- Zamień i zyskaj więcej – preferencyjna, promocyjna cena sprzedaży w drodze zamiany w sierpniu.

Im dłuższą obligację kupisz w zamianie tym zyskasz więcej

Dla posiadaczy obligacji, których termin wykupu przypada w sierpniu, przygotowaliśmy wyjątkową ofertę, która pozwala przedłużyć oszczędzanie na bardzo atrakcyjnych warunkach. Obligacje z sierpniowej oferty, z wyjątkiem obligacji 3-miesięcznych OTS1124 i 1-rocznej ROR0825, będą sprzedawane w drodze zamiany, po bardziej atrakcyjnej cenie w stosunku do standardowej. Dla każdego rodzaju obligacji będzie możliwe uzyskanie innego dyskonta – im dłuższa obligacja tym wyższe dyskonto. Najwyższe wartości dyskonta przewidziane są dla obligacji 4-letnich COI i 10-letnich EDO, których oprocentowanie jest oparte na inflacji.

Promocyjne ceny zamiany dla poszczególnych rodzajów obligacji oferowanych w sierpniu wyniosą:

- 99,60 zł – dla 10-letnich EDO0834,

- 99,70 zł – dla 4-letnich COI0828,

- 99,80 zł – dla 3-letnich TOS0827,

- 99,85 zł – dla 2-letnich DOR0826.

Dyspozycje zamiany obligacji można zrealizować:

- w dowolnym momencie przez Internet za pośrednictwem serwisu obligacjeskarbowe.pl lub bezpośrednio na stronach: www.zakup.obligacjeskarbowe.pl, www.pkobp.obligacjeskarbowe.pl, www.pekao.com.pl/obligacje-skarbowe i aplikacji mobilnej PeoPay

- w sieci punktów sprzedaży Obligacji Banku Polska Kasa Opieki S.A.

- przez telefon: PKO Bank Polski, pod numerem: 801 310 210, bądź +48 81 535 66 55 dla połączeń z telefonów komórkowych i z zagranicy. Serwis telefoniczny jest czynny od poniedziałku do piątku od godziny 8.00 do 17.00 z wyjątkiem dni świątecznych. Bank Polska Kasa Opieki S.A., pod numerem: 22 591 22 00.

Warunki emisji obligacji oszczędnościowych Skarbu Państwa w sierpniu

W sierpniu oprocentowanie 1-rocznych obligacji zmiennoprocentowych wyniesie 5,95%, a 2-letnich 6,15%, w pierwszym miesięcznym okresie odsetkowym.

Oprocentowanie obligacji stałoprocentowych 3-miesięcznych wynosić będzie 3,00% w skali roku, a 3-letnich 6,20%. Pozostałe obligacje, w pierwszym rocznym okresie odsetkowym, oprocentowane będą odpowiednio: 6,55% 4-letnie oraz 6,80% 10-letnie.

6- i 12-letnie obligacje rodzinne przeznaczone dla beneficjentów programu „Rodzina 800 plus” oprocentowane będą odpowiednio 6,75% i 7,05% w pierwszym roku.

Marże dla obligacji również pozostawiliśmy na niezmienionym atrakcyjnym poziomie

Oprocentowanie obligacji 1-rocznych i 2-letnich zmienia się co miesiąc. Jest wyliczane jako suma stopy referencyjnej Narodowego Banku Polskiego i marży, która pozostaje bez zmian i wynosi w przypadku instrumentów oferowanych w sierpniu 0,00% dla obligacji 1-rocznych oraz 0,35% dla 2-letnich.

Oprocentowanie obligacji 4-letnich ulega zmianie co roku i jest wyliczane na podstawie sumy wskaźnika inflacji z ostatnich 12 miesięcy oraz stałej marży w wysokości 1,50%.

Ten sam mechanizm oprocentowania obowiązuje również dla obligacji 10-letnich, jednak w tym przypadku marża wynosi 2,00%.

Bez zmian pozostają również preferencyjne marże dla obligacji rodzinnych, których oprocentowanie wyliczane jest według tych samych zasad co w przypadku 4- i 10-latek i wynoszą odpowiednio: 2,00% dla obligacji 6-letnich oraz 2,50% dla 12-letnich.

Wszystkie rodzaje obligacji można kupić w oddziałach PKO Banku Polskiego i Punktach Obsługi Klientów Biura Maklerskiego PKO Banku Polskiego oraz w sieci punktów sprzedaży obligacji Banku Polska Kasa Opieki S.A.

Nasze obligacje są również stale dostępne przez internet w serwisach www.zakup.obligacjeskarbowe.pl oraz www.pekao.com.pl/obligacje-skarbowe i aplikacji mobilnej PeoPay.

Szczegółowe informacje o naszej bieżącej ofercie można znaleźć na stronie www.obligacjeskarbowe.pl

Zamiana obligacji dla tych, którzy cenią wygodę

"Korzystnie jest, gdy oszczędności pracują nieustannie. Dlatego naszym klientom oferujemy możliwość zamiany wykupywanych obligacji na nowe serie i jednoczesne przedłużenie terminu oszczędzania. Złożona dyspozycja zamiany wykona się automatycznie. W dniu wykupu starych obligacji klienci otrzymają nowe, wybrane przez siebie instrumenty. W sierpniu dodatkowo proponujemy promocyjne ceny zamiany na nowe serie obligacji detalicznych. Korzystając zatem z tej bezpiecznej i dogodnej formy zakupu obligacji, można zyskać jeszcze więcej."

Specjalna oferta zamiany w sierpniu – zamień i zyskaj więcej

"W sierpniu, po raz kolejny przygotowaliśmy specjalną promocyjną ofertę, czyli możliwość kupna obligacji w drodze zamiany po atrakcyjniejszych cenach. W sierpniowej promocji obowiązywać będą – specjalne, niższe ceny zamiany: 99,85 zł, dla obligacji 2-letnich, 99,80 zł dla 3-letnich i 99,70 zł dla 4-letnich. Nasi klienci najkorzystniej zamienią swoje obligacje na instrumenty 10-letnie nabywając je po cenie zamiany 99,60 zł. Dyspozycję zamiany można złożyć osobiście w punkcie obsługi klienta, przez telefon lub, co jest szczególnie wygodne podczas wakacji, przez internet" – komentuje Jurand Drop, podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów.

Od 26 lipca można nabywać nową emisję obligacji skarbowych w drodze zamiany.

Jak można nabyć obligacje skarbowe?

Obligacje Skarbu Państwa można kupić:

- przez telefon: PKO Bank Polski, pod numerem: 801 310 210, bądź +48 81 535 66 55 dla połączeń z telefonów komórkowych i z zagranicy. Bank Polska Kasa Opieki S.A., pod numerem: 22 591 22 00.

- w oddziałach PKO Banku Polskiego oraz Punktach Obsługi Klientów Biura Maklerskiego PKO Banku Polskiego.

- w sieci punktów sprzedaży Obligacji Banku Polska Kasa Opieki S.A.

Jak założyć Konto IKE-Obligacje oraz Konto IKZE-Obligacje

Konto IKE-Obligacje oraz Konto IKZE-Obligacje można otworzyć w dowolnym oddziale PKO Banku Polskiego bądź POK Biura Maklerskiego PKO BP. Można również uzyskać dostęp zdalny do swojego Konta IKE- i IKZE-Obligacje na warunkach określonych w „Regulaminie korzystania z dostępu do Rachunku Rejestrowego w zakresie obligacji skarbowych za pośrednictwem telefonu lub Internetu”.

Pełna treść komunikatu dostępna pod adresem: https://www.gov.pl/web/finanse/sierpniowa-oferta-oszczednosciowych-obligacji-skarbowych-

kom/ iwo/ amac/

Data publikacji 24.07.2024, 16:02