MFiPR: Październik miesiącem miast (komunikat)

06.10.2020, 13:38aktualizacja: 06.10.2020, 13:38

- MFiPR informuje:

Jak co roku, w październiku, rozpoczyna się Urban October. Akcja, która trwa przez cały październik, ma na celu skłonić władze krajowe i lokalne, przedstawicieli nauki i biznesu oraz organizacje pozarządowe do dyskusji na temat wyzwań i szans, przed jakimi stoją współczesne miasta. Dla społeczności miejskich to szansa na udział w ciekawych wydarzeniach, konkursach czy projektach, które odbywają się w ramach Urban October na całym świecie. W tym roku Polska jest szczególnie zaangażowana w całe przedsięwzięcie za sprawą promocji Światowego Forum Miejskiego, które już za niecałe dwa lata odbędzie się w Katowicach.

W Indonezji o polskiej polityce miejskiej

Początkiem Urban October jest World Habitat Day, którego światowe obchody w tym roku odbywają się 5 i 6 października w mieście Surabaja w Indonezji pod hasłem „Housing For All: A Better Urban Future”. Organizatorem jest agenda ONZ ds. urbanizacji i osiedli miejskich UN-Habitat. W wydarzeniu online wzięła udział minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak, która mówiła m.in. o polityce miejskiej w Polsce w kontekście Agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych 2030 na rzecz Zrównoważonego Rozwoju.

- Rozpoczynamy aktualizację dokumentu strategicznego, który wyznacza kierunki rozwoju polskich miast - Krajowej Polityki Miejskiej 2023. Agenda na rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2030 oraz Nowa Agenda Miejska są ważnymi punktami odniesienia podczas tego procesu – zaznaczyła minister Jarosińska-Jedynak oraz dodała - Aby osiągnąć cele zawarte w tych dokumentach, musimy nie tylko właściwie planować działania na poziomie lokalnym, ale także na krajowym i międzynarodowym. Współpraca na wszystkich szczeblach jest kluczem do zrównoważonego rozwoju miast.

Minister Jarosińska-Jedynak podkreśliła, że Polska realizuje szereg projektów, które wpływają na zrównoważony rozwój miast. Jako przykład podała m.in. „Pakiet dla średnich miast” czyli szerokie wsparcie dla miast, tracących funkcje społeczno-gospodarcze czy program „Czyste powietrze” w ramach którego można uzyskać dofinansowanie na wymianę starych pieców oraz docieplenia domów. Minister opowiedziała również o programie „Dostępność Plus”, którego celem jest zapewnienie swobodnego dostępu do dóbr, usług oraz możliwości udziału w życiu społecznym i publicznym osób o szczególnych potrzebach.

Urban October w Polsce

Jednym z wydarzeń organizowanych w ramach Urban October w Polsce jest Krajowe Forum Miejskie, które 16 października odbędzie się po raz trzeci, tym razem ze względu na pandemię w formule online.

- Krajowe Forum Miejskie stanowi platformę debaty środowisk zaangażowanych w kreowanie polityki miejskiej. Tegoroczne forum poświęcone będzie przedstawieniu projektu założeń do aktualizacji Krajowej Polityki Miejskiej 2023 oraz prowadzonych i planowanych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju miast. Spotkanie będzie również okazją do zaprezentowania przygotowań do organizacji XI sesji Światowego Forum Miejskiego w Katowicach w 2022 roku – zaznaczyła szefowa resortu funduszy i polityki regionalnej.

Minister Jarosińska-Jedynak zaprosiła również wszystkich uczestników konferencji w 2022 roku do Katowic.

Urząd Miasta Katowice, gospodarz XI edycji Światowego Forum Miejskiego, w ramach Urban October zorganizował konkurs dla szkół podstawowych. Tematem przewodnim jest rozwój ośrodków miejskich w XXI wieku, bezpieczeństwo oraz budowanie więzi w lokalnych społecznościach.

Więcej informacji o wydarzeniach organizowanych w ramach Urban October: https://urbanoctober.unhabitat.org/

kom/ osz/

Data publikacji 06.10.2020, 13:38