MGMiŻŚ nt. powołania prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie (komunikat)

17.01.2018, 19:05aktualizacja: 17.01.2018, 19:05

Załącznik

- MGMiŻŚ informuje:

Minister Marek Gróbarczyk powołał prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie

17 stycznia 2018 roku Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Marek Gróbarczyk powołał Przemysława Dacę na stanowisko Prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie.

Dotychczasowemu zastępcy dyrektora Departamentu Żeglugi Śródlądowej w MGMiŻŚ akt powołania na nowe stanowisko wręczyli Sekretarz Stanu w MGMiŻŚ Jerzy Materna oraz Podsekretarz Stanu w MGMiŻŚ Anna Moskwa. W przekazaniu dokumentów w siedzibie Wód Polskich w Warszawie uczestniczyli zastępcy prezesa Wód Polskich Iwona Koza i Mateusz Balcerowicz oraz dyrektor Departamentu Kontroli i Audytu Wewnętrznego Andrzej Kulon.

– Cieszę się, że osoba z tak dużym doświadczeniem przejmuje to stanowisko – powiedział wiceminister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Jerzy Materna po przekazaniu aktu powołania nowemu prezesowi Wód Polskich.

– Dziękuję ministrowi Markowi Gróbarczykowi za zaufanie. Zdaję sobie sprawę z tego, jak trudne wyzwania przede mną stoją – zapewnił Przemysław Daca. – Na początku należy podjąć działania, by dostosować funkcjonowanie Wód Polskich do nowej ustawy Prawo Wodne oraz celów i strategii MGMiŻS – dodał. Nowy prezes podziękował też swoim zastępcom za dobre przyjęcie oraz stwierdził, że liczy na owocną współpracę z kierownictwem i pracownikami Wód Polskich.

– Jako wicedyrektor Departamentu Żeglugi Śródlądowej był wspaniałym organizatorem wielu ważnych dla żeglugi tematów, potrafił przekonywać do żeglugi i gospodarczego wykorzystania rzek największych oponentów – ocenił dr Jan Pyś, dyrektor Urzędu Żeglugi Śródlądowej we Wrocławiu. Podkreślił, że „z ogromną przyjemnością” odebrał informację o nominacji Pana Dyrektora Przemysława Dacy na stanowisko Prezesa Wód Polskich. – To ogromna szansa dla naszych rzek i gospodarki wodnej – dodał.

– Bardzo cenię wiedzę i doświadczenie prezesa Dacy – stwierdził prezes stowarzyszenia „Odrą w świat” Zbigniew Antonowicz. – Ma on świetny ogląd gospodarki wodnej w Polsce. Jego doświadczenie jest ogromnym kapitałem, które pozwoli mu łatwiej pewne aspekty poprawić, a inne przyśpieszyć – dodał. Zbigniew Antonowicz wyraził też nadzieję, że nowy prezes Wód Polskich będzie chętnie korzystał z doświadczenia organizacji takich jak stowarzyszenie „Odrą w świat”.

Prezes Przemysław Daca jest magistrem inżynierem ochrony środowiska. Pracował w administracji samorządowej w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, gdzie zajmował się ochroną środowiska oraz gospodarką ściekową. Następnie przez ponad 10 lat w Ministerstwie Transportu i Ministerstwie Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej zajmował się żeglugą śródlądową oraz śródlądowymi drogami wodnymi na stanowiskach dyrektora i zastępcy dyrektora departamentu. Od wielu lat współpracuje z instytucjami odpowiedzialnymi za gospodarkę wodną w zakresie utrzymania i modernizacji śródlądowych dróg wodnych.

W załączniku znajduje się zdjęcie z uroczystości.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ nmk/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE