MIB: dobre praktyki dostępności w przestrzeni publicznej i infrastrukturze (komunikat)

05.12.2016, 15:36aktualizacja: 05.12.2016, 15:36

- MIB informuje:

- Opracowanie katalogu dobrych praktyk pozwoli projektantom zarówno obiektów infrastrukturalnych, jak i kubaturowych, korzystać z wzorców, bazujących na doświadczeniach tych, którzy są użytkownikami inwestycji - mówił wiceminister infrastruktury i budownictwa Tomasz Żuchowski podczas spotkania z mediami, jakie odbyło się przed konferencją "Infrastruktura dostępna".

5 grudnia 2016 r. na Politechnice Warszawskiej MIB, fundacja Integracja i Wydział Budownictwa PW zorganizowały konferencję "Infrastruktura dostępna". Jej celem było uwrażliwienie publicznych zamawiających na problematykę projektowania uniwersalnego. Wydarzenia nawiązuje do Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych, obchodzonego corocznie 3 grudnia, ustanowionego przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1992 r.

- Powinniśmy się starać, by środki finansowe, które są przeznaczone na rozwój, budowę, przebudowę i powstawanie nowych inwestycji, uwzględniały również wymogi dostępności dla każdego - mówił prezes fundacji Integracja Piotr Pawłowski.

Wiceminister Żuchowski zadeklarował, że MIB zależy na komplementarnym traktowaniu prawnych wymogów dostępności i zaleceń specjalistów od projektowania uniwersalnego. Dlatego też konferencja została zorganizowana na uczelni, gdzie młodzi projektanci będą mogli poznać najlepsze wzorce. MIB ma przygotować poradnik - kodeks dobrych praktyk, gdzie zostaną przedstawione najlepsze rozwiązania projektowe, także w formie graficznej.

- Chcemy mówić o dostępności przestrzeni oraz przewozów. Chcemy zwrócić uwagę na to, co jest w infrastrukturze dla ludzi najważniejsze, żebyśmy wszyscy mogli się poczuć jej równoprawnymi użytkownikami - zauważył T. Żuchowski.

Zagadnienie dostępności infrastruktury i projektowania uniwersalnego jest dla MIB bardzo istotne, dlatego podejmowane są zarówno działania o charakterze legislacyjnym, jak i pozalegislacyjnym. Przykładem takich działań jest m.in. rozpoczęcie prac nad stworzeniem wytycznych w zakresie dostępności infrastruktury, których odbiorcami będą zarówno projektanci, jak i osoby odpowiedzialne za przygotowywanie zamówień publicznych w zakresie infrastruktury ("publiczni zamawiający").

Podczas konferencji prezentowano m.in. praktykę stosowania przepisów w zakresie dostępności dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Jednym z przykładów jest ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, która daje upoważnienie dla gmin do wprowadzania zakazów dotyczących ogrodzeń, w drodze uchwał, będących aktami prawa miejscowego. Takie ograniczenia przyczyniają się do usprawnienia systemu komunikacyjnego i w wielu przypadkach znacząco skracają niezbędny do pokonania dystans i drogi dojścia pomiędzy poszczególnymi obiektami.

Uczestnicy omawiali skuteczność ostatnio zrealizowanych zmian legislacyjnych, w tym wprowadzonych ustawą o rewitalizacji. Wprowadziła ona obowiązek dla samorządów prowadzących proces rewitalizacji stosowania zasad projektowania uniwersalnego (dostępnego dla osób o ograniczonej mobilności). Podczas spotkania mówiono także o dostępności w środkach transportu drogowego, lotniczego i kolejowego.

kom/ nmk/

Data publikacji 05.12.2016, 15:36