Midea: pionierski producent sprzętu AGD w Chinach lokuje centra innowacji na całym świecie

13.06.2017, 15:55aktualizacja: 13.06.2017, 15:55

SZANGHAJ, 13 czerwca 2017 r. /PRNewswire/ - W kwietniu tego roku firma Midea otworzyła pierwsze europejskie centrum innowacji oraz badań i rozwoju w Austrii, a w tym samym czasie otwarte zostało Centrum Technologii Wschodzących w Dolinie Krzemowej w Stanach Zjednoczonych.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/522593/Midea_products.jpg

Firma Midea Group ma teraz w posiadaniu 17 centrów badań i rozwoju, ponad 60 oddziałów zagranicznych oraz zatrudnia 10 000 badaczy i 300 zagranicznych specjalistów w ośmiu krajach. Podobnie do firmy Huawei, wiodącego dostawcy globalnych rozwiązań informatycznych z Chin, która założyła 36 współdzielonych centrów innowacji na świecie, tak i firma Midea osiągnęła status reprezentacyjnej chińskiej marki zajmującej wiodącą pozycję pod względem innowacji w swojej branży.

Zgodnie z założeniami strategii globalizacji firma Midea Group przyspiesza tempo rozwoju w celu przyciągnięcia najlepszych naukowców i specjalistów z zakresu techniki na całym świecie. Program Midea Star rozpoczęty w 2016 roku polega na rekrutacji najzdolniejszych kandydatów z czołowych 100 uniwersytetów na świecie, zwłaszcza na polu sztucznej inteligencji, na podstawie atrakcyjnej oferty zarobkowej w wysokości ponad 1 miliona juanów i obiecującej ścieżki kariery z szybkimi awansami przed upływem trzech lat.

Polegając na międzynarodowych zasobach intelektualnych, Globalne Centrum Innowacji firmy Midea znajdujące się w Foshan w prowincji Guangdong stało się nową kolebką innowacji naukowych i technologicznych wśród światowych producentów. Pokaźna baza badań i rozwoju, ciesząca się rocznym poziomem inwestycji w wysokości 30 miliardów juanów, zajmuje obszar 260 000 metrów kwadratowych i mieści ponad 10 000 osób zajmujących się niezależnymi badaniami i rozwojem oraz innowacjami. W centrum doszło do prawdziwie przełomowych osiągnięć w dziedzinach o dużym potencjale rynkowym, w tym sztuczna inteligencja, materiały i powłoki, uzdatnianie wody, roboty usługowe, inteligentne domy, żywienie i usługi zdrowotne.

Jak wskazują dane statystyczne w ciągu ostatnich pięciu lat firma Midea zainwestowała w badania i rozwój ponad 20 miliardów dolarów, tym samym zajmując pierwsze miejsce w branży innowacji AGD w raporcie Thomson Reuters. W 2016 roku przychód firmy Midea zza granicy przekroczył poziom 64,01 miliarda juanów, stanowiąc 43,5% całkowitego przychodu. W porównaniu do przyszłego roku przychody zagraniczne wzrosły o 29,53%.

"Midea z zaangażowaniem pracuje nad pozyskaniem statusu światowej klasy producenta rozwiązań technologicznych przy współpracy z najwyższej klasy zespołem badań i rozwoju. Chcemy prowadzić kompleksową produkcję zaawansowanych produktów za pięć lat" - skomentował dr Hu Ziqiang, wiceprezes i główny dyrektor techniczny w firmie Midea Group oraz prezes instytucji Midea Corporate Research Center.

Źródło: Midea Group

Data publikacji 13.06.2017, 15:55