MIiR: mamy kolejną inwestycję z Planu Junckera; tym razem Uniwersytet Medyczny w Poznaniu (komunikat)

28.06.2018, 16:15aktualizacja: 28.06.2018, 16:15

- MIiR informuje:

- 115 milionów złotych pożyczki z Planu Junckera dla Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

- Powstaną m.in. Centrum Symulacji Medycznej i Centrum Innowacyjnych Technologii Farmaceutycznych

- Polska jest pierwszej piątce państw Unii Europejskiej pod względem wartości wsparcia z Planu Junckera

Uniwersytet Medyczny w Poznaniu dostanie prawie 115 milionów złotych pożyczki z Planu Junckera. Za te pieniądze wybuduje między innymi Centrum Symulacji Medycznej oraz Collegium Pharmaceuticum wraz z Centrum Innowacyjnych Technologii Farmaceutycznych.

Umowę w tej sprawie podpisali dzisiaj w Warszawie rektor uniwersytetu prof. dr hab. Andrzej Tykarski oraz Sandrine Croset, dyrektor sekcji polskiej i krajów bałtyckich w Europejskim Banku Inwestycyjnym. Podczas podpisania obecny był również minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński, który odpowiada w rządzie za wdrażanie Planu Junckera w Polsce.

Gigantyczna inwestycja uniwersytetu

Formalna nazwa przedsięwzięcia, które zostanie częściowo sfinansowane z pieniędzy EBI to „Program inwestycyjny: Innowacje dla edukacji medycznej, farmacji i opieki zdrowotnej - Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego wśród wiodących uczelni medycznych w Europie”. Pod tą nazwą kryje się kilka inwestycji, które ułatwią prowadzenie badań naukowych i pozwolą lepiej kształcić studentów.

Powstanie Centrum Symulacji Medycznej, w którym przyszli lekarze będą mogli trenować swoje umiejętności. Uniwersytet zbuduje też Collegium Pharmaceuticum i stworzy część laboratoryjną - Centrum Innowacyjnych Technologii Farmaceutycznych. Będą tam prowadzone badania, które potem będzie można wykorzystać w przemyśle i leczeniu. Zmienią się też dwa szpitale uniwersyteckie. Szpital im. Heliodora Święcickiego zyska szpitalny oddział ratunkowy, a Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego zostanie częściowo wyremontowany i doposażony. Wszystkie inwestycje mają być gotowe najpóźniej w 2021 roku. Ich koszt to 234 miliony złotych.

Pożyczka z Europejskiego Banku Inwestycyjnego to niejedyne źródło finansowania, jakie pozyskał uniwersytet na te przedsięwzięcia. Wyposażenie Centrum Symulacji Medycznej oraz budowa Centrum Innowacyjnych Technologii Farmaceutycznych finansowane są z dotacji unijnych.

Inwestycja uniwersytetu to trzeci projekt z Poznania, który dostał wsparcie z Planu Junckera. W grudniu 2016 roku Poznań podpisał umowę na finansowanie budowy mieszkań na wynajem, a nieco ponad rok później – w styczniu 2018 roku – EBI wsparł budowę i renowację mieszkań komunalnych w stolicy Wielkopolski.

Plan Junckera. Jak nam idzie i jak wypadamy na tle innych krajów

Jak informuje minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński Polska jest w tej chwili w pierwszej piątce państw Unii Europejskiej pod względem wartości zatwierdzonego wsparcia z Planu Junckera. „Jesteśmy w europejskiej czołówce. Wyprzedzają nas tylko Francja, Włochy, Hiszpania i Niemcy, ale w tych krajach finansowanie zwrotne nie ma takiej konkurencji jak w Polsce w postaci dotacji unijnych. Kilka miesięcy temu wyprzedziliśmy w tym rankingu Wielką Brytanię” – komentuje Kwieciński.

W ramach puli na duże inwestycje Europejski Bank Inwestycyjny zgodził się do tej pory na finansowanie 29 polskich projektów o wartości ponad 31,9 miliardów złotych (wsparcie z Planu Junckera - 10,9 mld zł). 21 z nich ma już podpisane umowy. Ich wartość to ponad 22 miliardy złotych, a wysokość wsparcia z Planu Junckera – 7,7 miliarda złotych.

„Pamiętajmy jednak, że to tylko statystyki. Dla mnie jako ministra inwestycji i rozwoju liczy się przede wszystkim jakość inwestycji. W projekcie poznańskiej uczelni jest wszystko – bezpieczeństwo pacjentów, innowacje i zapowiedź lepszego kształcenia lekarzy. Takich inwestycji poszukujemy” – zaznacza Kwieciński.

Wśród inwestycji z podpisanymi umowami są na przykład:

- modernizacja i zakup pociągów przez Przewozy Regionalne,

- rozbudowa szpitala wojewódzkiego w Toruniu,

- budowa mieszkań na wynajem w Poznaniu,

- budowa Trasy Łagiewnickiej w Krakowie,

- inwestycje energetyczne Tauronu Polskiej Energii.

Z puli na mniejsze projekty przedsiębiorców pomoc w wysokości około 2 miliardów złotych uzyskało ponad 10 tysięcy firm (monitoring kwartalny, dane z końca marca).

Czym jest Plan Junckera i kto go wdraża

Plan Junckera to odpowiedź Komisji Europejskiej na spowolnienie gospodarcze i jednocześnie sposób na rozruszanie inwestycji w Europie. Plan ma kilka filarów. Najważniejszy z nich to filar finansowy, w ramach którego Europejski Bank Inwestycyjny (duże inwestycje rządowe, samorządowe i prywatne) i banki krajowe (mniejsze projekty małych i średnich firm) udzielają atrakcyjnie oprocentowanych pożyczek. Łączna wartość inwestycji, które ma uruchomić Plan Junckera w Europie do 2020 r. to 500 miliardów euro.

W Planie Junckera pieniądze nie są dzielone na państwa. Inwestycje z Polski konkurują o te same pieniądze, co inwestycje z innych krajów.

Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju koordynuje wdrażanie Planu Junckera w Polsce, między innymi:

- ułatwia samorządom i firmom kontakt z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym,

- informuje o możliwości pozyskania wsparcia z tego źródła,

- w przypadku projektów rządowych regularnie aktualizuję listę inwestycji, na które rząd i podległe mu instytucje oraz spółki chcą otrzymać finansowanie.

kom/ tnt/ mhr/

Data publikacji 28.06.2018, 16:15