MLP GROUP SA (10/2023) Umowa kredytu podmiotu zależnego Emitenta

28.04.2023, 15:14aktualizacja: 28.04.2023, 15:15

Raport bieżący 10/2023

MLP Group S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 28 kwietnia 2023 r. spółka należąca do grupy kapitałowej Spółki: tj. MLP Poznań West II Sp. z o.o. z siedzibą w Pruszkowie ("Kredytobiorca") zawarła umowę kredytu ("Umowa Kredytu"), z bankiem AAREAL BANK AG z siedzibą w Wiesbaden ("Bank"). Kwota kredytu to 63.500.000,00 euro.

Środki z kredytu zostaną przeznaczone na refinansowanie poprzednio istniejących zobowiązań kredytowych Kredytobiorcy oraz dodatkowo na finansowanie projektów inwestycyjnych Grupy Kapitałowej MLP Group S.A.

Okres obowiązywania Umowy Kredytu wynosi 5 lat od dnia podpisania. Oprocentowanie będzie określane na podstawie zmiennej stopy procentowej (EURIBOR 3M) powiększonej o marżę Banku.

Na podstawie Umowy Kredytu Kredytobiorca zobowiązany jest do płacenia standardowych w takich transakcjach prowizji, w tym przygotowawczej.

Umowa, która została zawarta pomiędzy Kredytobiorcą i Bankiem posiada standardowe postanowienia i jest umową typową zawieraną w tego typu transakcjach. Ustanowiono również standardowe zabezpieczenia spłaty kredytu, w tym hipoteki na nieruchomościach należących do Kredytobiorcy, zastaw na udziałach Kredytobiorcy, oświadczenia o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 kodeksu postępowania cywilnego.

Zawarcie Umowy Kredytu przyczyni się do wzmocnienia stabilności finansowej Kredytobiorcy poprzez konsolidację dotychczasowych zobowiązań kredytowych, pozyskanie nowego źródła finansowania oraz wydłużenie terminu zapadalności zadłużenia. Kredyt zostanie uruchomiony po spełnieniu standardowych dla tego typu finansowania warunków zawieszających. Umowa Kredytu zawiera również zobowiązania Kredytobiorcy do spełnienia, po uruchomieniu wyżej wymienionego kredytu, warunków następczych, które również są standardowe dla transakcji tego typu.

Umowa Kredytu nie zawiera innych specyficznych warunków odbiegających od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów. Pomiędzy Kredytobiorcą a Bankiem nie ma żadnych powiązań. Nie występują również żadne powiązania pomiędzy osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Kredytobiorcy a osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Bank.

Kryterium uznania Umowy Kredytu za umowę mogącą mieć wpływ na cenę akcji Emitenta jest dla Emitenta znaczna skala wartości przedmiotu Umowy Kredytu zawartej przez Kredytobiorcę z Bankiem.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz