MNiSW: rusza nowy konkurs dla specjalistów od gazu łupkowego (komunikat)

13.08.2014, 11:41aktualizacja: 13.08.2014, 11:41

- MNiSW informuje:

120 młodych inżynierów już na początku przyszłego roku będzie uczyć się technik wydobycia gazu łupkowego na platformach wiertniczych. Na ich zagraniczne staże i szkolenia w wiodących ośrodkach technologii eksploatacji oraz rozpoznawania tego surowca przeznaczymy ok. 16 mln zł.

– Dwa tygodnie temu prezydent podpisał nowelizację Prawa geologicznego i górniczego. Nowe przepisy mają przyspieszyć wydobycie gazu łupkowego. Działania resortu nauki wpisują się zatem w rządową strategię pozyskiwania energii z alternatywnych źródeł oraz zwiększania niezależności energetycznej Unii Europejskiej – mówi minister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Lena Kolarska-Bobińska. – W Polsce brakuje fachowców zajmujących się eksploatacją gazu łupkowego. W związku z tym będziemy wspierać kształcenie kadr specjalizujących się w wydobyciu tego surowca. Chcemy zbudować w naszym kraju kilka ośrodków, które będą stanowić zaplecze kadrowe nie tylko dla uczelni, ale i wydobywców – dodaje prof. Lena Kolarska-Bobińska.

Nowy program resortu nauki zakłada bezpłatny udział 120 pracowników polskich uczelni i ośrodków naukowo-badawczych w programach szkoleniowo-stażowych w najlepszych na świecie ośrodkach technologii eksploatacji oraz rozpoznawania gazu łupkowego. Młodzi inżynierzy, doktoranci oraz absolwenci geofizyki, górnictwa, geologii inżynierskiej i inżynierii naftowej już na początku 2015 r. wyruszą w 30-40 osobowych grupach na kilkutygodniowe staże i szkolenia. Część z nich po powrocie do Polski zostanie edukatorami - nabytą wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu wydobycia gazu łupkowego będą przekazywać na macierzystych uczelniach.

Pierwszy etap konkursu zakończy się 15 października. Do tego czasu uczelnia/podstawowa jednostka organizacyjna uczelni może zgłaszać swoich kandydatów do udziału w programie stażowo-szkoleniowym. W drugim etapie, wybrani przez komisję konkursową kandydaci, zostaną zaproszeni na rozmowę. Swoją chęć udziału w konkursie będą mogli zgłaszać poprzez rejestrację w specjalnym systemie rekrutacyjnym, który uruchomimy 16 października.

Konkurs na staże w łupkach wpisuje się we wspieranie kształcenia nowoczesnych kadr dla gospodarki, które realizujemy już m.in. poprzez Program TOP 500 Innovators oraz Brokerzy Innowacji. W jego puli jest 16 mln zł. Jeszcze w tym roku ogłosimy nowy program – tym razem adresowany do specjalistów z obszaru energetyki jądrowej. Na jego realizację przeznaczymy kolejne 16 mln zł.

Projekt „Stworzenie i wdrożenie systemu szkoleń i staży w zakresie energetyki jądrowej i technologii eksploatacji oraz rozpoznawania zasobów gazu łupkowego” finansowany jest ze środków europejskich w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL).

kom/ gjk/

Data publikacji 13.08.2014, 11:41