Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Kontrole zostały przeprowadzone na terenie całego kraju w 81 podmiotach oferujących mobilną gastronomię, serwujących głównie burgery, zapiekanki i hot-dogi. To na początek. Była to pierwsza taka kontrola IJHARS, podczas której ujawniliśmy pewne braki w precyzji przedstawiania informacji dla kupujących w 75,3% lokalizacji.
Dobrą wiadomością jest to, że nie mieliśmy zastrzeżeń co do cech organoleptycznych sprzedawanych potraw.
Niemniej jednak po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych okazało się, że w co piątym badanym daniu jego skład różnił się od obietnic sprzedawców. Zdarzył się przypadek serwowania jako fety (nazwy sera, która jako Chroniona Nazwa Pochodzenia [ChNP] jest zastrzeżona dla konkretnego produktu wytwarzanego w Grecji) innego sera sałatkowego. W burgerach wołowych wykryto niedeklarowaną obecność mięsa wieprzowego i drobiowego.
Najwięcej zaniedbań ze strony sprzedających stwierdzono w zakresie znakowania. Brak poprawności w przekazywaniu konsumentom informacji o żywności odnotowaliśmy w ponad 69% skontrolowanych przypadków.
Najczęściej mieliśmy zastrzeżenia do braku lub niewłaściwie podanego składu potraw, np.:
- kupujący nie mieli informacji o obecnych w daniach alergenach, np. jajach;
- pojawiały się za to składniki, których nie było w daniach, np. ser mimmolette;
- potrawy posiadały nazwy, na podstawie których trudno było je zidentyfikować, np. „ostry” lub takie nazwy, które nie odzwierciedlały w pełni ich składu, np. w burgerze wołowym zadeklarowano również wieprzowinę;
- sprzedający wskazywali na użycie do dań innych serów niż używali faktycznie, np. feta była zastępowana serem solankowym, ser owczy - serem z mleka krowiego, a zamiast cheddara serwowano goudę;
- stosowano również podmianę asortymentową poprzez zastosowanie produktu samopodobnego zamiast sera.
W jednym food trucku stwierdziliśmy używanie przeterminowanego mięsa przeznaczonego do produkcji burgerów oraz przechowywanie go w temperaturze powyżej dopuszczalnej, określonej przez producenta.
Zdarzył się również przypadek braku dokumentów umożliwiających identyfikację surowców używanych do przygotowania potraw. Poza tym w trzech lokalizacjach używane były wagi bez legalizacji.
Wobec nieuczciwych sprzedawców wszczęto postępowania administracyjne w celu wymierzenia stosownych kar pieniężnych. Inspektorzy wydali 46 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 31 414 zł, wydali 5 decyzji nakazujących zniszczenie przeterminowanych surowców, na osoby odpowiedzialne nałożyli 6 mandatów karnych, wydali również 39 zaleceń pokontrolnych.
Kontrole IJHARS ujawniły pewne nieprawidłowości, jednak nie chcemy koncentrować się jedynie na działaniach represyjnych. W naszym DNA mamy zapisane dbanie o jakość żywności i wspieranie uczciwych przedsiębiorców. Nie chcemy tylko karać, ale stawiamy na edukację, prewencję, a w efekcie na poprawę jakości i bezpieczeństwa żywności.
Jesteśmy otwarci na dialog, odpowiadamy na pytania, które mają pomóc właścicielom food trucków w spełnianiu wymogów prawa i tym samym budowaniu zaufania klientów.
Food trucki coraz bardziej wpisują się w krajobraz gastronomiczny Polski. Zatem, wspierając uczciwych przedsiębiorców, IJHARS chce nie tylko eliminować nieprawidłowości z przestrzeni handlu żywnością, ale również wzmacniać pozytywne standardy w branży, która z roku na rok zyskuje na znaczeniu. Oczywiście działania sprawdzające będą w przyszłości kontynuowane.
Przedsiębiorco pamiętaj, masz obowiązek rzetelnie informować klientów o składzie posiłków. Zwróć uwagę, że nazwy dań i potraw, które serwujesz, nie mogą sugerować składu innego niż stan faktyczny. Jeśli sprzedajesz burgery wołowe, to w kotlecie nie możesz ukrywać innego gatunku mięsa. Używając sera i wskazując jego gatunek lub rodzaj, nie możesz stosować zamienników.
Źródło informacji: IJHARS
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 31.07.2025, 11:44 |
Źródło informacji | IJHARS |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Polskie technologie neutralizacji dronów mogą zapobiec incydentom dronowym PAP
Biorąc pod uwagę tempo rozwoju i zmienność dronów bojowych na współczesnym polu walki, niezbędne jest ciągłe udoskonalanie systemów antydronowych. Polskie firmy proponują rozwiązania znacząco podnoszące poziom bezpieczeństwa strategicznych obiektów, przestrzeni i granic Polski. Dzięki nowoczesnym rodzimym rozwiązaniom można będzie zapobiegać incydentom podobnym do tego z Osin.- 21.08.2025, 09:45
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Lider niszczenia, archiwizacji i zarządzania dokumentami firm otwiera kolejny oddział - Rhenus Office Systems Poland w Gdyni
Prowadzenie firmowego archiwum to wyzwanie, które wymaga zaangażowania i spełnienia wymogów RODO, a przy tym generuje wysokie koszty. Dlatego coraz więcej przedsiębiorstw decyduje się na korzystanie w tym zakresie z outsourcingu. Rhenus Office Systems Poland - lider niszczenia, archiwizacji i zarządzania dokumentami - dostrzega rosnące zainteresowanie swoimi usługami i otwiera nowy oddział w Gdyni. Co o nim wiadomo i dlaczego warto skorzystać z usług tej firmy?- 21.08.2025, 09:09
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Rhenus Office Systems Poland
-
Przejęcie Taikun przez firmę Cloudera umożliwi przetwarzanie danych w chmurze z wykorzystaniem technologii sztucznej inteligencji z dowolnego miejsca na świecie
Najnowsze przejęcie jest kolejnym krokiem firmy Cloudera na drodze do przywrócenia przedsiębiorstwom kontroli nad zasobami danych w każdym środowisku.- 20.08.2025, 12:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: GlobeNewswire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ