MR: Raport o stanie mieszkalnictwa (komunikat)

05.03.2020, 14:45aktualizacja: 05.03.2020, 14:45

- MR informuje:

W latach 2011-2019 liczba mieszkań oddanych w Polsce do użytku wzrosła o 58%. Rok 2019 był pod tym względem rekordowy. Wciąż jednak zmagamy się z deficytem mieszkaniowym. Szacujemy, że na koniec 2019 r. wyniósł on 650 tys. mieszkań. Obiektywnie najtrudniejsza jest sytuacja rodzin z dziećmi (im ich więcej, tym gorzej), osób samotnie wychowujących dzieci, ludzi młodych – wynika m.in. z przygotowanego przez MR „Raportu o stanie mieszkalnictwa”.

Raport pokazuje też, że w strukturze nowych mieszkań oddanych w 2019 r. największy odsetek (97,8%) stanowiło budownictwo deweloperskie oraz inwestycje realizowane przez osoby fizyczne. Mieszkania przeznaczone dla osób o niższych dochodach – mieszkania komunalne, mieszkania w ramach towarzystw budownictwa społecznego i mieszkania zakładowe – stanowiły w 2019 r. jedynie 2,2% liczby nowo wybudowanych mieszkań (czyli ok. 4,6 tys.).

– Prezentacja raportu ma na celu określenie stanu, w którym obecnie znajdujemy się, jeśli chodzi o mieszkalnictwo. Nie zawiera on propozycji nowych rozwiązań w tej sprawie, lecz diagnozę, która służy nam do ich opracowania. Pani Minister Jadwiga Emilewicz przedstawi je już wkrótce – wskazuje wiceszef MR Marek Niedużak.

Zwraca też uwagę: – Wzrost liczby oddawanych do użytku mieszkań nie poprawia w znaczący sposób dostępności mieszkań dla osób o dochodach zbyt niskich, by nabyć lub wynająć mieszkanie na zasadach rynkowych, a jednocześnie zbyt wysokich, aby móc ubiegać się o najem mieszkania komunalnego. Problem ten dotyka przede wszystkim ludzi młodych, którzy wchodzą na rynek pracy, rodzin wielodzietnych oraz osób samotnie wychowujących dzieci. W ostatnich ośmiu latach udział mieszkań, które służyłyby potrzebom osób o przeciętnych i niskich dochodach, stanowił średnio jedynie 2,5% nowych zasobów mieszkaniowych.

Z kolei Joanna Erbel z Laboratorium Rynku Najmu mówi: – Coraz bardziej dynamicznie rozwija się rynek najmu. Budowanie mieszkań na wynajem finansowanych w perspektywie 30 lat każe sobie zadań pytanie o to, jakie wyzwania stoją nie tylko przed inwestorami, ale również przed nami jako społeczeństwem. Część z tych mieszkań będzie finansowanych ze środków państwowych, warto więc zadbać o to, żeby odpowiadały na wyzwania przyszłości (zmiany klimatu, zwiększająca się długość życia i inne zmiany demograficzne) i wspierały działania strategiczne rządu, takie jak rozwój technologii.

A Adam Czerniak z tej samej organizacji konkluduje: – Polski rynek mieszkaniowy boryka się z szeregiem problemów – od deficytu lokalowego w wielu regionach Polski, przez brak mieszkań na wynajem, zwłaszcza dla osób młodych i o średnich dochodach, aż po bardzo szybki wzrost cen nieruchomości, grożący powstaniem dużej bańki spekulacyjnej. Te problemy wymagają rozwiązania za pomocą spójnej i całościowej, obejmującej wszystkie grupy społeczne, polityki mieszkaniowej państwa. Jej filarami powinno być zwiększanie elastyczności podaży mieszkań na rynku wtórnym i pierwotnym, wsparcie budownictwa nakierowanego na zaspokojenie potrzeb osób o niskich i średnich dochodach, a także rozwój najmu instytucjonalnego, który zapewni wzrost dostępności lokali na wynajem na bezpiecznych dla najemców warunkach.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ mst/

Data publikacji 05.03.2020, 14:45