MRiRW: narada z wojewódzkimi lekarzami weterynarii (komunikat)

11.08.2016, 16:59aktualizacja: 11.08.2016, 16:59

- MRiRW informuje:

Dziś odbyła się narada podsekretarz stanu Ewy Lech i głównego lekarza weterynarii Włodzimierza Skorupskiego z wojewódzkimi lekarzami weterynarii.

Omówiona została aktualna sytuacja epizootyczna dotycząca afrykańskiego pomoru świń (ASF). Przedstawione zostały także podejmowane przez resort decyzje w sprawie zwalczania skutków tej choroby.

W związku z koniecznością zaostrzenia kontroli w gospodarstwach posiadających świnie wojewódzcy lekarze weterynarii zostali zobowiązani do oddelegowania pracowników do regionów objętych restrykcjami weterynaryjnymi. Oddelegowani lekarze będą sprawdzać zarówno gospodarstwa zobowiązane do przestrzegania wymogów bioasekuracji, jak i targowiska znajdujące się na terenach objętych restrykcjami.

Podczas narady zwrócono uwagę na konieczność bezwzględnego przestrzegania obowiązujących w tym zakresie wymogów.

Wobec gospodarstw nieprzestrzegających nałożonych obowiązków bioasekuracji w obszarach: objętym ograniczeniami oraz obszarze „zagrożenia” będą podejmowane decyzji o likwidacji stada bez prawa do ubiegania się o trzyletnie wsparcie, które przysługuje tym rolnikom, którzy zgłosili brak możliwości dostosowania się do wymogów bioasekuracji i zaprzestają chowu trzody chlewnej.

kom/ tnt/

Data publikacji 11.08.2016, 16:59