MSWiA: otwarcie nowej siedziby Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Rzeszowie (komunikat)

09.02.2018, 15:48aktualizacja: 09.02.2018, 15:48

- MSWiA informuje:

- Dla rządu premiera Mateusza Morawieckiego, rządu Prawa i Sprawiedliwości, bezpieczeństwo naszych obywateli jest absolutnym priorytetem. Na bezpieczeństwie, na służbach zajmujących się naszym bezpieczeństwem nie można oszczędzać - powiedział minister Joachim Brudziński podczas otwarcia nowoczesnego budynku Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Rzeszowie. Operatorzy CPR w Rzeszowie odebrali w ubiegłym roku ponad 670 tys. zgłoszeń na numer alarmowy 112.

W piątek (9 lutego br.) Joachim Brudziński, minister spraw wewnętrznych i administracji, wraz wiceministrem Pawłem Majewskim, otworzyli nową siedzibę Centrum Powiadamiania Ratunkowego (CPR) na Podkarpaciu. Całkowity koszt tej inwestycji wyniósł ponad 8 mln zł. Budowa nowego obiektu była możliwa dzięki przyznanym przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji środkom finansowym.

W rzeszowskim CPR znajduje się sala operatorska, która przygotowana jest na 19 stanowisk z możliwością dalszej rozbudowy, po przejęciu - w przyszłości - obsługi pozostałych numerów alarmowych, tj. 997, 998, 999.

- System powiadamiania ratunkowego stale się rozwija. Ten rzeszowski CPR to pierwszy wybudowany od podstaw obiekt dla operatorów numeru 112. W latach 2017-2020 zarezerwowaliśmy środki na inwestycje m.in. w Bydgoszczy, Białymstoku, czy w Krakowie – powiedział wiceminister Paweł Majewski. Przypomniał również o ogromnej pracy, jaką wykonali operatorzy numerów alarmowych w trakcie Światowych Dni Młodzieży. – Dziękuję wszystkim zaangażowanym w zabezpieczenie tej ważnej imprezy. Zawsze warto wspominać o tych cichych bohaterach – dodał.

Europejski Dzień Numeru Alarmowego 112

Z okazji przypadającego w niedzielę (11 lutego) Europejskiego Dnia Numeru Alarmowego 112 minister Joachim Brudziński podziękował zespołowi CPR-u za odpowiedzialną i wymagającą pracę. Spotkanie było także okazją do uhonorowania 10 wyróżniających się operatorów numeru alarmowego z Rzeszowa. – Za Waszą ciężką, odpowiedzialną pracę, którą wykonujecie także w święta i w dni, które dla większości są wolne od pracy, należy się nasza wdzięczność i szacunek – zaznaczył szef MSWiA.

W Polsce funkcjonuje 17 Centrów Powiadamiania Ratunkowego (16 centrów wojewódzkich plus dodatkowe w Radomiu), które odbierają połączenia kierowane na numer alarmowy 112. W 2017 r. we wszystkich CPR zarejestrowano łącznie prawie 19 mln zgłoszeń przychodzących. Średni czas oczekiwania na odebranie połączenia w CPR nie przekracza 10 sekund.

Niestety prawie 8,5 mln (45 proc. wszystkich zgłoszeń) stanowiły zgłoszenia fałszywe. Odsetek zgłoszeń fałszywych w ubiegłym roku zmniejszył się o ponad 2 proc. Jednak w dalszym ciągu jest to ogromna liczba zgłoszeń, dlatego też szef MSWiA zaapelował o nieblokowanie numeru 112 – linii, która służy ratowaniu życia i zdrowia. – Ludzie, którzy decydują się niezasadnie, czy dla żartu, blokować numer 112, to ludzie skrajnie nieodpowiedzialni. Poprzez media zwracam się do wszystkich Państwa z apelem w tej sprawie: nie blokujmy linii, która służy do wzywania pomocy – powiedział minister.

Będą ułatwienia dla osób niedosłyszących przy zgłaszaniu na numer 112

Dzięki współpracy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Ministerstwa Cyfryzacji w 2018 roku ruszy pilotaż aplikacji mobilnej służącej do wysyłania zgłoszeń alarmowych na numer 112. Jest to rozwiązanie wyczekiwane przez osoby niedosłyszące i głuche. – Stawiamy na rozwój, będziemy usprawniać usługę. Nie może być sytuacji, w której ktokolwiek mógłby mieć problem z wezwaniem pomocy – powiedział szef MSWiA.

Aplikacja, która będzie dostosowana do smartfonów i innych urządzeń mobilnych, ma pozwolić osobom głuchym i niedosłyszącym, na skuteczną komunikację z operatorami numeru 112, tak aby umożliwić udzielenie im niezbędnej pomocy. To rozwiązanie jest oczekiwane, w szczególności przez osoby niedosłyszące, ale nie tylko. Aplikacja pozwoli również na wysyłanie wiadomości ze zgłoszeniem, z prośbą o pomoc, w przypadkach, gdy osoba zgłaszająca nie jest w stanie - z różnych powodów - wykonać połączenia głosowego.

12-letni Bartek kolejnym „Młodym Bohaterem”

W uroczystości brał również udział szczególny gość. To 12-letni Bartek, który z rąk ministra Joachima Brudzińskiego otrzymał medal „Młodego Bohatera”. Jesienią zeszłego roku chłopiec czekając na przystanku autobusowym na swego tatę, zwrócił uwagę na starszą kobietę, która źle się poczuła. Bartek zadzwonił do jej córki, a następnie wezwał pogotowie. Starsza pani szybko otrzymała potrzebną pomoc.

Bartek nie pozostał obojętny na los drugiego człowieka i może być wzorem dla swoich rówieśników, jak i dorosłych. – Każdemu panu komendantowi, generałowi, zależałoby na tym, abyś wstąpił do jednej z kierowanych przez nich służb, gdy już będziesz dorosły – powiedział szef MSWiA. Chłopiec jest już 80. posiadaczem medalu „Młodego Bohatera”.

kom/ mgost/ bos/

Data publikacji 09.02.2018, 15:48