NCBR: 200 mln zł na niskoemisyjne technologie ogrzewania domów (komunikat)

08.11.2019, 15:30aktualizacja: 08.11.2019, 15:30

- NCBR informuje:

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłasza konkurs skierowany do branży urządzeń grzewczych. Agencja wykonawcza ministra nauki i szkolnictwa wyższego na wsparcie rozwoju technologii niskoemisyjnych przeznaczyła 200 mln zł ze środków Programu Inteligentny Rozwój.

Wnioski w konkursie będzie można składać od 9 grudnia.

Zdrowsze społeczeństwo, bardziej konkurencyjna gospodarka

Nowa inicjatywa NCBR to efekt współpracy rządowej agencji z ministerstwami: nauki i szkolnictwa wyższego, przedsiębiorczości i technologii oraz inwestycji i rozwoju. Konkurs stanowi odpowiedź na wyzwania stojące przed producentami urządzeń i systemów grzewczych, w szczególności w obszarze rozwijania technologii nisko- i zeroemisyjnych korzystających z odnawialnych źródeł energii. Wsparcie udzielane polskim przedsiębiorcom i naukowcom na rozwijanie technologii bardziej przyjaznych środowisku stanowi element polityki rządu, ukierunkowanej na poprawę jakości życia i zdrowia Polaków, w szczególności w kwestii czystości powietrza.

Jak dowodzą opublikowane niedawno dane GUS proinnowacyjna polityka rządu przynosi wymierne efekty: nakłady na działalność B+R w zeszłym roku wzrosły o prawie 25%. To pieniądze dobrze służące rozwojowi gospodarczemu i społecznemu, stymulujące rozwój potrzebnych nam technologii. Nowy konkurs NCBR, które tylko w tym roku na wsparcie innowacji przeznaczyło ponad 6 mld zł, to kolejne działanie w którym łączymy nasze dwa priorytety: podnoszenie jakości życia obywateli i zwiększanie konkurencyjności naszej gospodarki - podkreśla wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Sebastian Skuza.

Z mapą do celu

Założenia i agenda konkursu powstały w konsultacji z przedstawicielami branży producentów urządzeń grzewczych, w oparciu o zleconą przez MPiT ekspertyzę "Business Technology Roadmaps". Działanie NCBR to istotne wsparcie w koniecznym, w świetle wytycznych nowej polityki klimatyczno-energetycznej UE, procesie transformacji w kierunku niskoemisyjnej techniki grzewczej. Potencjał jednostek naukowych i firm musi zostać odpowiednio wykorzystany: jak wynika z przytoczonych w ekspertyzie szacunków w Polsce w perspektywie najbliższych 10 lat konieczna będzie wymiana około 4 milionów urządzeń grzewczych w budynkach jednorodzinnych.

Polska gospodarka stoi przed ogromnym wyzwaniem jakim jest transformacja energetyczna. Sprawna realizacja tego zadania będzie wymagała zaangażowania wielu podmiotów z różnych sektorów gospodarki. Branża urządzeń grzewczych jest jednym z elementów tej układanki. Odnawialne źródła energii to nowy surowiec naturalny, którego sprawne pozyskiwanie będzie wzmacniało gospodarkę pomagając budować jej przewagi konkurencyjne. W tym celu musimy rozwijać technologie, które pomogą nam w realizacji tego celu. Zadanie to jest priorytetem, który chcę realizować wszelkimi możliwymi sposobami. Dlatego stworzyliśmy program, który pomoże zintegrować różne dostępne środki dla wsparcia tego celu. Chciałabym wyraźnie podkreślić: te wszystkie zadania będą możliwe tylko dzięki Państwa wsparciu i zaangażowaniu. Zmiany które wprowadzacie lub wprowadzicie w waszych firmach będą kluczowe dla osiągnięcia sukcesu w tym obszarze. Branża urządzeń grzewczych ma szansę stać się jednym z kluczowych elementów polskiej zielonej gospodarki - mówi minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.

Konkretne wsparcie dzięki Funduszom Europejskim

Ogłoszony dziś konkurs "Szybkiej Ścieżki" jest realizowany w ramach Programu Inteligentny Rozwój. To już ósma odsłona najbardziej popularnego w Polsce programu wsparcia prac B+R w tym roku, a jednocześnie czwarta - po "Tworzywach Sztucznych", "Technologiach Kosmicznych" i "Innowacyjnych Nawozach Przyjaznych dla Środowiska" - edycja sprofilowana tematycznie. Łączny budżet konkursów w tym roku to ponad 3 mld zł. Przedsiębiorcy, konsorcja przedsiębiorstw oraz konsorcja przedsiębiorstw z jednostkami naukowymi mogą liczyć na finansowanie prac B+R sięgające nawet do 80% dla mikroprzedsiębiorców i 100 proc. dla jednostek naukowych.

Zapewniamy duże możliwości wsparcia projektów B+R ze środków Programu Inteligentny Rozwój. Systematycznie wprowadzamy również rozwiązania, które ułatwiają wnioskodawcom uzyskanie wsparcia oraz realizację innowacyjnych projektów. W przypadku konkursu skierowanego do producentów urządzeń i systemów grzewczych będziemy wspierać pomysły, które charakteryzują się nowością co najmniej w skali przedsiębiorstwa wnioskującego o wsparcie. Chcemy bowiem, aby jak najwięcej firm spróbowało skorzystać z dotacji na projekty B+R i rozwijało się dzięki wdrażaniu efektów badań oferując na rynku konkurencyjne rozwiązania, które przyczynią się również do poprawienia jakości powietrza w Polsce – mówi wiceminister inwestycji i rozwoju Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Rozwój branży dzięki B+R

Agenda i zasady nowego konkursu uwzględniają specyfikę, potencjał oraz wyzwania stojące przez branżą urządzeń grzewczych. Wskazano w nim siedem tematów badawczych:

- konstrukcję i instalację pomp ciepła, pompy ciepła w przemyśle i ciepłownictwie,

- konstrukcje kotłów,

- automatykę i systemy sterowania kotłów,

- konstrukcje indywidualne ogrzewacze pomieszczeń,

- urządzenia dla ciepłownictwa,

- fotowoltaikę.

Budżet konkursu to 200 mln zł, z czego 20 mln zł przeznaczono na projekty realizowane w województwie mazowieckim.

Współfinansując prace badawczo-rozwojowe ułatwiamy firmom rozpoczęcie lub prowadzenie działalności innowacyjnej. Ma to szczególne znaczenie w przypadku firm z sektora MŚP oraz branż, które czeka transformacja, bądź są w jej trakcie. Stale doskonaląc naszą ofertę - czego przykładem jest ogłaszany dziś konkurs - zwiększamy szanse polskich przedsiębiorców i naukowców na efektywną realizację projektów B+R - mówi dyrektor NCBR dr inż. Wojciech Kamieniecki.

Podobnie jak w innych konkursach "Szybkiej Ścieżki" o dofinansowanie będą mogli się ubiegać przedsiębiorcy, konsorcja przedsiębiorstw oraz konsorcja przedsiębiorstw z jednostkami naukowymi. Nowością jest możliwość aplikowania o wsparcie przez większe konsorcja, składające się z maksymalnie 5 podmiotów. Minimalna wartość projektu to 400 tys. zł. Nabór wniosków będzie prowadzony od 9 grudnia 2019 r. do 31 marca 2020 r. Więcej informacji o konkursie dostępnych jest na stronie NCBR.

kom/ mom/ wus/

Data publikacji 08.11.2019, 15:30