NCBR: Innowacyjny Recykling - nowy program sektorowy (komunikat)

26.01.2017, 15:54aktualizacja: 26.01.2017, 15:54

- NCBR informuje:

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło I konkurs programu „Innowacyjny Recykling”. W ramach Działania 1.2 „Sektorowe programy B+R” NCBR wesprze nowatorskie rozwiązania w zakresie ponownego wykorzystania odpadów kwotą 90 mln zł.

– Wiele materiałów można wykorzystać ponownie, np. do budowy dróg i wałów przeciwpowodziowych, co jest korzystne zarówno dla gospodarki, jak i dla środowiska. Recykling, jedna z najbardziej powszechnych form ochrony środowiska naturalnego, przyczyni się do poprawy jakości wody, gleby i powietrza w Polsce, a także pozwoli rodzimym przedsiębiorcom czerpać korzyści ekonomiczne z pełnego wykorzystania odpadów m.in. z drewna, szkła, metali nieżelaznych czy odpadów wydobywczych z węgla kamiennego. Firmy, które wprowadzają innowacje do technologii odzysku i zagospodarowania odpadów, mogą dostać nawet 18 mln zł na jeden projekt – mówi wicepremier Jarosław Gowin, minister nauki i szkolnictwa wyższego.

Dofinansowanie w ramach programu „Innowacyjny Recykling” udzielane będzie przedsiębiorcom lub konsorcjom przedsiębiorstw na realizację projektów, które obejmą badania przemysłowe i eksperymentalne prace rozwojowe lub wyłącznie te drugie. Projekt musi dotyczyć jednego z ponad pięćdziesięciu tematów wymienionych w zakresie tematycznym konkursu.

– Jednym z obszarów tematycznych konkursu jest recykling materiałów budowlanych. Szukamy przedsiębiorców odzyskujących kruszywa z odpadów np. na potrzeby budownictwa czy do produkcji wielomateriałowych mieszanek. Wesprzemy również tych, którzy tworzą m.in. technologie unieszkodliwienia materiałów zawierających azbest oraz produkują z odpadu drzewnego materiały służące oczyszczaniu powietrza. Beneficjenci programu opracują nowoczesne technologie wykorzystania odpadów, które zredukują zagrożenia środowiska do minimum – mówi prof. Maciej Chorowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Wnioski o dofinansowanie można składać od 28 lutego do 21 kwietnia 2017 r. „Innowacyjny Recykling” to jeden z dziewięciu programów sektorowych, jakie zostaną ogłoszone i przeprowadzone przez NCBR w 2017 roku. Szczegółowe informacje o konkursie są dostępne na stronie NCBR.

kom/ tnt/

Data publikacji 26.01.2017, 15:54