Nowatorska inwestycja GRUPY POLMLEK - pierwsza taka w Polsce!

15.06.2016, 12:27aktualizacja: 15.06.2016, 12:27

GRUPA POLMLEK
Na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim została uruchomiona nowoczesna proszkownia serwatki. W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy.

Jest to najnowsza największa w Europie inwestycja Grupy POLMLEK, a pierwsza taka w Polsce. Nowa inwestycja grupy Polmlek kosztowała ok. 250 mln zł i umożliwi zatrudnienie około 100 osób.

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) wykorzystywany jest do produkcji odżywek dla niemowląt, żywności dietetycznej, delikatesowych wyrobów mięsnych, suplementów do wyrobów piekarniczych i napoi. Ze względu na plany produkcji "baby food" (odżywki dla niemowląt), budynek wykonany jest w żelbecie, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne od standardowych hal produkcyjnych.

Dzięki tej inwestycji w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim będzie można przerabiać 6 milionów litrów serwatki płynnej na dobę. Dotychczas wydajność wynosiła około 3 milionów litrów serwatki na dobę. Co intersujące, nowoczesna instalacja pozwala także na produkcję mleka w proszku.

Proszkowania serwatki została zbudowana w zaledwie 12 miesięcy dzięki wykorzystaniu technologii szalunków ślizgowych. Od marca 2016 trwał rozruch instalacji. W ciągu 2-3 tygodni instalacja będzie w pełni obciążona.

W latach 2015-16 Grupa Polmlek dokonała znaczących inwestycji także w pozostałych zakładach, które zaczynają pozytywnie wpływać na wynik finansowy.

KONTAKT:

Polmlek Sp. z o.o.

ul. Modlińska 310/312

e-mail: sekretariat@polmlek.com

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 15.06.2016, 12:27
Źródło informacji Polmlek Sp. z o.o.