Nowe zagrożenie dla bankomatów i terminali kart płatniczych

04.09.2014, 15:38aktualizacja: 04.09.2014, 15:38

Jak informuje serwis heise.de (http://www.heise.de/newsticker/meldung/PIN-Ausspaehung-per-iPhone-Waermesensor-2305811.html) obecnie w łatwy sposób można ustalić kod PIN przy użyciu zdjęcia klawiatury bankomatów i terminali kart. Wykorzystuje się w tym celu nakładkę na iPhone z kamerą termowizyjną FLIR One.

Wystarczy aby po wpisaniu przez użytkownika kodu PIN w ciągu kilkunastu kolejnych sekund dyskretnie zrobić zdjęcie klawiatury terminala. Utrzymany na niej podpis cieplny umożliwia odczytanie zarówno, które klawisze były naciskane, jak i dzięki różnym poziomom ciepła pojedynczych klawiszy sekwencję ich wywoływania. W ten sam sposób można odczytać hasła i szyfry wykorzystywane w sejfach bankowych, zamkach szyfrowych do pomieszczeń oraz wpisywane na klawiaturach komputerowych.

Zagrożenie było znane już w 2011 roku, jednak do tej pory kamery termowizyjne były dostępne w cenach od kilku tysięcy USD. Obecnie w sklepach Apple w USA kamera FLIR One jest oferowana już za 350 USD.

Tymczasową receptą na nowe zagrożenie jest zalecenie aby po wpisaniu właściwego hasła dotykać również kilka dodatkowych klawiszy, aby pozostawić rozbudowany ślad cieplny. W dłuższej perspektywie coraz większego znaczenia nabiorą rozwiązania, które umożliwiają uniknięcie dotykania klawiatury terminali i zamiast niej korzystanie przez klienta z klawiatury własnego telefonu komórkowego. Tak dzieje się przykładowo w systemach płatności komórką i jest to jedyne, rozsądne rozwiązanie.

Więcej informacji na stronie www.isof.pl.

Data publikacji 04.09.2014, 15:38
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.