Nowy Jeep® Wrangler 4xe dołącza do modeli Renegade i Compass 4xe oferowanych w globalnej gamie elektrycznych samochodów marki Jeep

04.09.2020, 15:59aktualizacja: 04.09.2020, 15:59

FCA (1)
Marka Jeep® wprowadza na rynek nowego Wranglera 4xe, będącego wyrazem najbardziej zaawansowanego technicznie Wranglera w historii. Jeep Wrangler 4xe będzie dostępny w Europie, Chinach i Stanach Zjednoczonych na początku 2021 roku. Modele Renegade 4xe i Compass 4xe, zaprezentowane po raz pierwszy w ubiegłym roku w Genewie, pojawiły się w Europie latem br.

Nowe modele Jeepa 4xe to kolejny krok po wprowadzeniu na rynek chiński w ubiegłym roku modelu Jeep Grand Commander PHEV. Hybrydowy napęd plug-in Wranglera 4xe jest w stanie pokonać około 25 mil (zgodnie z cyklem homologacji w USA) w trybie elektrycznym, zapewniając zeroemisyjną i niemal bezgłośną jazdę podczas codziennych dojazdów. To czyni go najbardziej zdolnym i ekologicznym samochodem terenowym Jeepa, zapewniającym swobodę jazdy z otwartym dachem, którą może zaoferować jedynie Jeep Wrangler.

Marka Jeep zamierza w najbliższych latach zaoferować zelektryfikowane wersje wszystkich modeli, dążąc do zdobycia pozycji lidera w dziedzinie ekologicznych technologii premium. Wszystkie zelektryfikowane samochody Jeepa będą wyróżniały się emblematem „Jeep 4xe". Samochody elektryczne marki Jeep będą najbardziej wydajnymi i ekologicznymi pojazdami w historii, przenosząc jednocześnie osiągi, możliwości 4x4 oraz bezpieczeństwo kierowcy na wyższy poziom.

„Nasze Jeepy 4xe będą najbardziej wydajnymi, ekologicznymi i pełnymi niespotykanych dotąd możliwości modelami - powiedział Christian Meunier, globalny prezes marki Jeep-FCA. - Zależy nam, aby Jeep stał się najbardziej ekologiczną marką SUV-ów. Elektryfikacja gamy Jeepa umożliwi osobom dojeżdżającym do pracy poruszanie się, wykorzystując wyłącznie energię elektryczną, zapewniając wydajną i komfortową jazdę oraz oferując jeszcze większe możliwości terenowe podczas prawie bezgłośnej jazdy”.

Zaawansowana jednostka napędowa Wranglera 4xe zapewnia wyjątkowe wrażenia z jazdy zarówno na drodze, jak i w terenie dzięki połączeniu dwóch silników elektrycznych, pakietu akumulatorów wysokonapięciowych, zaawansowanego technologicznie 2,0-litrowego turbodoładowanego silnika R4 i solidnej ośmiostopniowej, automatycznej skrzyni biegów TorqueFlite. Najbardziej zaawansowany układ napędowy, jaki dotychczas opracowano dla Jeepa Wranglera, maksymalizuje wydajność, eliminując jednocześnie obawy o zasięg, zapewniając jazdę w trybie czysto elektrycznym podczas większości codziennych dojazdów do pracy.

Moment obrotowy z silników elektrycznych w hybrydowym układzie napędowym Wranglera 4xe przekazywany jest natychmiast na żądanie kierowcy. Układ napędowy zapewnia ponadto płynną pracę silnika przy niewielkim zużyciu paliwa.

Jeep jest liderem w zakresie możliwości 4x4 już od prawie 80 lat. Samochody marki Jeep były pierwszymi modelami wyposażonymi w automatyczny system napędu 4x4 typu „full-time”, pierwszymi ze skrzynią rozdzielczą z przełożeniem reduktora 4:1 i elektronicznie rozłączanym przednim stabilizatorem poprzecznym. Elektryfikacja gamy produktów to zatem naturalny krok na drodze ewolucji marki.

Jeep Wrangler 4xe będzie sprzedawany na całym świecie. Wtyczki do ładowania EV będą odpowiednio dostosowane do danego regionu. Model jest produkowany w zakładzie FCA Toledo Assembly Complex w Toledo, w stanie Ohio.

Szczegółowe informacje dotyczące Jeepa Wranglera 4xe dostępne w załączniku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.09.2020, 15:59