Ogłoszono zwycięzców konkursu "Europejski Region Przedsiębiorczości 2017"

20.06.2016, 14:37aktualizacja: 20.06.2016, 14:37

Europejski Komitet Regionów - fot. 1
Extremadura w Hiszpanii, Dolna Austria i Grecja Zachodnia zdobyły tytuł "Europejskiego Regionu Przedsiębiorczości 2017" za najbardziej przyszłościową wizję rozwoju przedsiębiorczości w Europie.

Konkurs od pięciu lat organizują instytucje UE, m.in. Komisja Europejska i Europejski Komitet Regionów, unijny organ doradczy złożony z przedstawicieli samorządów 28 krajów. Przewodniczący KR Markku Markkula powiedział podczas ceremonii wręczenia nagród, że MŚP są głównym motorem trwałego wzrostu gospodarczego i zatrudnienia w Europie - tworzą osiem na 10 nowych miejsc pracy.

"Każdego roku zwycięzcy pokazują nam, że władze lokalne i regionalne odgrywają kluczową rolę w pobudzaniu przedsiębiorczości. Wsparcie ze strony samorządu ma ogromne znaczenie dla sukcesu przedsiębiorstw, szczególnie gdy MŚP stawiają swoje pierwsze kroki" - zaznaczył.

O tytuł "Europejski Region Przedsiębiorczości" mogą ubiegać się regiony i miasta, które przedstawią "najbardziej wiarygodną, przyszłościową i obiecującą" strategię przedsiębiorczości.

Nagrodę co roku przyznaje się trzem obszarom UE. W konkursie nie nagradza się za dotychczasowe wyniki, lecz dopinguje do działań promujących przedsiębiorczość i szeroko pojętą współpracę.

Co za tym idzie, w wyścigu o tytuł mogą startować nie tylko miasta i regiony, które już teraz osiągają najlepsze wyniki, lecz również takie, które opracowały strategię ożywienia gospodarki lokalnej, która zwróci uwagę jurorów. Natomiast jury, składające się m.in. z przedstawicieli unijnych instytucji, będzie przez cały rok monitorować wdrażanie nagrodzonych w konkursie strategii regionalnych. Stąd nadawanie tytułu z rocznym wyprzedzeniem - w 2016 r. samorządy walczą o tytuł "ERP 2017".

Dotychczas w gronie laureatów prestiżowego konkursu znalazły się m.in. region Brandenburgia w Niemczech i hrabstwo Kerry w Irlandii. W zeszłym roku tytuł trafił do Małopolski, a obok polskiego regionu wyróżnione zostały szkockie Glasgow i włoska Lombardia.

Małopolska przekonała jurorów, że koncertuje się na wspieraniu obszarów tzw. inteligentnej specjalizacji. Przeprowadzone przez samorząd województwa analizy pozwoliły wytypować obszary, w których region ma największy potencjał do rozwoju.

Zaliczono do nich m.in. sektor IT, biotechnologię i budownictwo energooszczędne. Województwo zamierza ponadto rozwijać gałęzie gospodarki, które już obecnie stanowią o jego sile, czyli sektor chemii, przemysł metalurgiczny i maszynowy. Władze samorządu kierują w te obszary środki finansowe, w szczególności fundusze unijne.

Więcej: Laureat z Polski. Małopolska Europejskim Regionem Przedsiębiorczości 2016

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.06.2016, 14:37