ORBIS SA (38/2019) Zakończenie procesu sprzedaży całej hotelowej działalności serwisowej (tzw. light asset business)

31.10.2019, 16:14aktualizacja: 31.10.2019, 16:14

Raport bieżący 38/2019

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 26/2019 z 17 września 2019 r. Zarząd Orbis S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 31 października 2019 r. nastąpiła sprzedaż całej hotelowej działalności serwisowej (tzw. light asset business) przez Emitenta i jego wybrane spółki zależne (łącznie "Sprzedający") na rzecz spółek zależnych od Accor S.A. (łącznie "Nabywcy"), za łączną kwotę 1.218.360.000 (jeden miliard dwieście osiemnaście milionów trzysta sześćdziesiąt tysięcy) złotych netto, z czego 579.624.000 (słownie: pięćset siedemdziesiąt dziewięć milionów sześćset dwadzieścia cztery tysiące) złotych netto należne bezpośrednio Emitentowi. Transakcja sprzedaży objęła wszystkie elementy opisane w raporcie bieżącym nr 26/2019 z dnia 17 września 2019 r., w tym zorganizowaną część przedsiębiorstwa Emitenta w postaci "Departamentu Usług" i prowadzonej za jego pośrednictwem działalności serwisowej w Polsce. Uzgodniona cena została zapłacona przez Nabywców dniu sprzedaży.

Sprzedaż stanowi zwieńczenie procesu rozdziału linii biznesowych Emitent na działalność serwisową (tzw. asset light business) i działalność związaną z posiadaniem nieruchomości (tzw. asset heavy) i decyzji o zbyciu pierwszej z działalności, o którego przebiegu Emitent informował w publikowanych raportach bieżących.

Celem powyższego procesu i sprzedaży, jest umożliwienie Emitentowi skoncentrowania strategii i działalności operacyjnej Emitenta oraz jego spółek zależnych na części nieruchomościowej, która jest rozwijana poprzez różne procesy inwestycyjne: rozwój organiczny, nabywanie i modernizacje istniejących budynków oraz budowę nowych obiektów, co stanowi podstawę rozwoju działalności hotelarskiej.

________________________________________________________________________________________

"Orbis" S.A. ul. Bracka 16, 00-028 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy, KRS Rejestr Przedsiębiorców 0000022622, wysokość kapitału zakładowego: 92.154.016 zł (wpłacony w całości), NIP 526-025-04-69

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz