ORBIS SA Nabycie hoteli przez spółkę zależną na Węgrzech

25.11.2015, 11:41aktualizacja: 25.11.2015, 11:41

Raport bieżący 44/2015

Zarząd "Orbis" S.A. ("Emitent") informuje, iż w dniu 24 listopada 2015 roku spółka zależna, w której Emitent posiada 99,92% akcji, tj. Accor-Pannonia Hotels Zrt., będąca prywatną spółką akcyjną prawa węgierskiego, z siedzibą w Budapeszcie (1075), Kéthly Anna Tér 1., zarejestrowaną w rejestrze spółek pod numerem: Cg. 01-10-041748 ("Spółka Zależna Emitenta") podpisała przedwstępną umowę sprzedaży ("Umowa Przedwstępna") w ramach której, strony zobowiązały się zawrzeć przyrzeczoną umowę sprzedaży, na podstawie której Spółka Zależna Emitenta, nabędzie od Flums Korlátolt Felelősségű Társaság, prywatnej spółki z organiczną odpowiedzialnością prawa węgierskiego, z siedzibą w Budapeszcie (1056), Molnár utca 28, zarejestrowanej w rejestrze spółek pod numerem: Cg.01-09-271894 ("Flums"):

• nieruchomość położoną w Budapeszcie (1068), Dózsa György út 106, na której posadowiony jest budynek hotelu "ibis Budapest Heroes Square" (posiadający 139 pokoi) wraz z wyposażeniem tego hotelu,

oraz

• nieruchomość położoną w Budapeszcie (1052), Váci utca 20, na której posadowiony jest budynek hotelu "Mercure Budapest City Center" (posiadający 227 pokoi) wraz wyposażeniem tego hotelu,

zwane dalej łącznie ("Hotelami").

Hotele (wraz z wyposażeniem) są obecnie prowadzone przez Spółkę Zależną Emitenta na podstawie umów leasingu.

Łączna cena netto, którą Spółka Zależna Emitenta zobowiązana będzie zapłacić z tytułu nabycia Hoteli (wraz z wyposażeniem) ustalona została na kwotę 27.500.000 EUR (dwudziestu siedmiu milionów pięciuset tysięcy euro).

Przyrzeczona umowa sprzedaży zawarta zostanie po spełnieniu się przewidzianych w Umowie Przedwstępnej warunków, w tym pozytywnego wyniku przeprowadzonego przez Spółkę Zależną Emitenta badania (due dilligance) stanu finansowego i prawnego Hoteli (wraz z wyposażeniem), w planowanym przez Strony terminie do dnia 29 lutego 2016 roku, jednak w każdym przypadku nie później niż do dnia 31 marca 2016 roku.

Transakcja nabycia Hoteli (wraz z wyposażeniem) ma na celu optymalizację działalności hotelowej prowadzonej przez Spółkę Zależną Emitenta, w tym w szczególności wyeliminowanie kosztów ponoszonych z tytułu leasingu przedmiotowych Hoteli.

________________________________________________________________________________________

"Orbis" S.A. ul. Bracka 16, 00-028 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy, KRS Rejestr Przedsiębiorców 0000022622, wysokość kapitału zakładowego: 92.154.016 zł (wpłacony w całości), NIP 526-025-04-69

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz