Osaka Gas i PTT utworzą spółkę joint venture w branży usług energetycznych w Tajlandii

29.09.2015, 12:59aktualizacja: 29.09.2015, 12:59

OSAKA, Japonia - (BUSINESS WIRE) - Osaka Gas (Tajlandia) Co., Ltd. (dyrektor zarządzający: Toshihiro Ouchi; "OGT"), przedsiębiorstwo zależne Osaka Gas Co., Ltd. (prezes: Takehiro Honjo; "Osaka Gas"), w drodze wspólnej inwestycji z PTT Retail Business Co., Ltd. (dyrektor: Chakkrit Charuchinda, "PTTRB"), przedsiębiorstwem zależnym PTT Public Company Limited (dyrektor generalny: Tevin Vongvanich; "PTT"), utworzy OGP Energy Solutions Co., Ltd. ("OGPS") – spółkę, która będzie dostarczać usługi energetyczne z zakresu konwersji paliw dla odbiorców przemysłowych w Tajlandii.

Niniejsza informacja prasowa zawiera multimedia. Zobacz pełną treść informacji pod adresem: http://www.businesswire.com/news/home/20150928006754/en/

W ramach średnioterminowego planu biznesowego pod nazwą "Catalyze Our Dreams" ("Zasilajmy nasze marzenia"), Grupa Osaka Gas zamierza rozszerzyć swoją działalność w obszarze downstream poza Japonią. Dzięki temu prowadzona jest już działalność w obrębie sprzedaży gazu w Singapurze (poprzez City-OG Gas Energy Services Pte. Ltd.), w zakresie usług energetycznych w Tajlandii (poprzez OGT) i działalność w zakresie kogeneracji/wytwarzania na miejscu w Tajlandii (poprzez NS-OG Energy Solutions (Thailand) Ltd., spółkę będącą wspólną inwestycją z Nippon Steel & Sumikin Engineering Co., Ltd.

Przed utworzeniem nowej spółki joint venture nasza działalność w branży usług energetycznych w Tajlandii skupiała się głównie na spółkach japońskich. OGPS będzie w stanie dotrzeć zarówno do spółek niejapońskich, jak i japońskich w tym kraju, co pozwoli na rozszerzenie działalności w branży poprzez wykorzystanie możliwości projektowych Grupy Osaka Gas oraz wiarygodności i rozpoznawalności marki PTT, największej tajskiej grupy korporacyjnej działającej w branży energetycznej, od importu po sprzedaż detaliczną gazu ziemnego.

W oparciu o porozumienie o współpracy i wymianie informacji zawarte z PTT oraz wspólne badanie dotyczące zasobów skroplonego gazu ziemnego (LNG) i gazu ziemnego, Grupa Osaka Gas od kilku lat zacieśnia współpracę z Grupą PTT, oferując wsparcie operacyjne i techniczne dla terminala odbiorczego LNG należącego do PTT. Utworzenie OGPS będzie szansą na zbadanie możliwości przyszłego rozwoju wspólnej działalności energetycznej PTT i OGT w Tajlandii oraz rozszerzenie zakresu działalności biznesowej za granicą.

1. Opis działalności

OGPS zapewni w Tajlandii kompleksową obsługę obejmującą dostawy gazu ziemnego, projektowanie zakładów, wynajem sprzętu i konserwację. Wszystkie te usługi są niezbędne dla konwersji paliw na rzecz gazu ziemnego. W zamian za tego typu usługi, spółka będzie pobierać od klientów opłaty za usługi energetyczne.

2. Program inwestycyjny

Spółka OGPS zostanie założona jako wspólna inwestycja OGT (60%) i PTTRB (40%).

[Zarys ogólny spółek]

OGP Energy Solutions Co., Ltd. (planned)

- Adres: 18F, Wave Place Building, 55 Wireless Road, Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330 Tajlandia

- Data założenia: listopad 2015

Osaka Gas (Thailand) Co., Ltd.

- Data założenia: październik 2013

- Opis działalności: Świadczenie usług energetycznych z zakresu konwersji paliw oraz działalności gospodarczej związanej z energetyką dla odbiorców przemysłowych w Tajlandii. Działania inwestycyjne, rozwojowe oraz opracowywanie różnego rodzaju analiz związanych z takimi usługami i działaniami.

PTT Public Company Limited

- Adres: 555 Vibhavadi Rangsit Road, Chatuchak Sub-District, Chatuchak District, Bangkok, 10900 Tajlandia

- Data założenia: październik 2001

- Opis działalności: Działalność gospodarcza związana z gazem i ropą naftową. Działalność z zakresu branży naftowej.

- Sprzedaż: 2,835 bln bahtów (wyniki w roku obrotowym 2014)

PTT Retail Business Co., Ltd.

- Adres: 2/4 Vibhavadi Rangsit Rd., Laksi, Bangkok 10210 Tajlandia

- Data założenia: 25 maja 2007

- Opis działalności: Holding dla przedsiębiorstw zależnych.

Osaka Gas Co., Ltd.

- Adres: 4 Chome-1-2 Hiranomachi, Chuo-ku, Osaka, 5410045 Japonia

- Data założenia: październik 1905

- Opis działalności: Produkcja, dostawa i sprzedaż gazu i energii. Sprzedaż sprzętu gazowego.

- Sprzedaż: 1,252 bln jenów (wyniki w roku obrotowym 2014)

Wersja źródłowa w serwisie businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20150928006754/en/

Źródło: Osaka Gas Co., Ltd.

Osaka Gas (Thailand) Co., Ltd.

Kenzaburo Tomita

tel. +66 (0)2-255-7550