Paweł Ipatow: "Budowa Bałtyckiej Elektrowni Atomowej nie zostanie wstrzymana"

30.01.2014, 15:21aktualizacja: 30.01.2014, 15:21

W Kaliningradzkiej Dumie Obwodowej odbyło się spotkanie regionalnych parlamentariuszy z zastępcą dyrektora generalnego Koncernu Rosenergoatom Otwartej Spółki Akcyjnej, Pawłem Ipatowem. W naradzie roboczej poświęconej kwestii bezpieczeństwa energetycznego regionu wzięli udział przedstawiciele filii Koncernu Rosenergoatom Otwartej Spółki Akcyjnej, dyrekcji budującej się Bałtyckiej Elektrowni Atomowej Otwartej Spółki Akcyjnej, NIAEP Otwartej Spółki Akcyjnej oraz rządu regionalnego.

Strony omówiły warianty rozwoju energetyki atomowej w kontekście rozwiązania kwestii zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego zachodniego regionu Rosji.

"W spotkaniu dotyczącym rozwiązania kwestii bezpieczeństwa energetycznego obwodu kaliningradzkiego wziął udział Prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Putin, który wydał polecenie Arkadiuszowi Dworkowiczowi, aby ustalił, w jaki sposób ma być zrealizowany mechanizm bezpieczeństwa energetycznego regionu - powiedział w trakcie spotkania zastępca dyrektora generalnego, dyrektor ds. strategii i rozwoju organizacyjnego, Paweł Ipatow. - Budowa Bałtyckiej Elektrowni Atomowej to projekt priorytetowy, nad którym pracuje specjalnie powołana komisja. W obecnej chwili tempo budowy nie jest tak szybkie jak wcześniej. Nie zapadła natomiast żadna decyzja wewnętrzna, której efektem byłoby wstrzymanie bądź zaprzestanie budowy. Mamy pewność, że prace na placu budowy będą kontynuowane".

Z kolei stanowisko przedstawicieli parlamentu obwodowego jest jednoznaczne: "To jedyny możliwy wariant zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego zachodniej eksklawy rosyjskiej”. W toku obrad zostało określone to stanowisko na potrzeby zarówno kontaktów z wyborcami, jak i z innymi przedstawicielami szczebla federalnego.

"Należy stwierdzić, że te spotkania będą regularne. Pierwsze z nich odbędzie się najprawdopodobniej w pierwszym kwartale następnego roku, po tym jak zostanie podjęta ostateczna decyzja przez Komisję Ministerstwa Energetyki Federacji Rosyjskiej dotycząca dalszej budowy elektrowni" - skomentowała wyniki spotkania, przewodnicząca Kaliningradzkiej Dumy Obwodowej, Marina Orgiejewa.

Dział Informacji i Relacji Publicznych Bałtyckiej Elektrowni Atomowej

Źródło informacji: RB MediaConsulting