PCF GROUP SA (14/2023) Rozpoczęcie przez PCF Group S.A. negocjacji w przedmiocie zawarcia umowy produkcyjno-wydawniczej

20.05.2023, 23:12aktualizacja: 20.05.2023, 23:13

Raport bieżący 14/2023

Zarząd spółki PCF Group S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") niniejszym informuje, że w nawiązaniu do otrzymanej w dniu 19 maja 2023 r. od spółki będącej renomowanym wydawcą propozycji umowy produkcyjno-wydawniczej (Development and Publishing Agreement) wraz z projektem umowy wykonawczej dotyczących współpracy w zakresie produkcji i wydania gry wideo (łącznie "Umowa Wydawnicza"), po dokonaniu szczegółowej analizy wyżej wymienionej propozycji Umowy Wydawniczej, w dniu 20 maja 2023 r. Spółka podjęła decyzję o rozpoczęciu negocjacji w przedmiocie zawarcia Umowy Wydawniczej.

Powyższa decyzja Spółki pozostaje w zgodzie z ogłoszoną przez Spółkę w dniu 31 stycznia 2023 r. aktualizacją Strategii Spółki oraz grupy kapitałowej People Can Fly, zgodnie z którą jeśli pojawią się atrakcyjne możliwości współpracy z renomowanymi partnerami w modelu pracy na zlecenie (work-for-hire), wówczas Spółka z nich skorzysta.

Umowa Wydawnicza, której dotyczą negocjacje, przewiduje, że prace nad grą wideo ("Produkt"), mają być prowadzone w tzw. modelu work-for-hire, czyli pracy wykonywanej przez Spółkę jako dewelopera na zlecenie i na rzecz wydawcy, w zamian za co Spółka będzie otrzymywała od wydawcy uzgodnione wynagrodzenie.

Negocjowana umowa produkcyjno-wydawnicza ma charakter ramowy, a szczegółowe zasady współpracy stron zostały określane w umowie wykonawczej do umowy. Projekt umowy wykonawczej zawiera, między innymi, szczegółowy opis Produktu, harmonogram prac produkcyjnych, jak również wysokość oraz warunki wypłaty wynagrodzenia dewelopera.

Zakres i postanowienia negocjowanej Umowy Wydawniczej nie odbiegają zasadniczo od postanowień umów produkcyjno-wydawniczych standardowo zawieranych przy tego typu projektach.

Informacje o zawarciu Umowy Wydawniczej zostaną przekazane przez Spółkę do wiadomości publicznej w odrębnym raporcie bieżącym.

Zarząd Spółki jednocześnie informuje, że podjęcie negocjacji w przedmiocie zawarcia przez Spółkę Umowy Wydawniczej nie oznacza, że zawarcie Umowy Wydawniczej dojdzie do skutku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz