PCF GROUP SA (9/2023) Rejestracja zmian statutu PCF Group S.A.

03.03.2023, 17:22aktualizacja: 03.03.2023, 17:23

Raport bieżący z plikiem 9/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd PCF Group S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje o powzięciu w dniu 3 marca 2023 r. informacji o zarejestrowaniu w dniu 3 marca 2023 r. przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego zmian statutu przyjętych w uchwale numer 5/2023 Zarządu Spółki z dnia 10 lutego 2023 r. w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki w ramach kapitału docelowego w drodze emisji akcji zwykłych serii E, pozbawienia dotychczasowych akcjonariuszy w całości prawa poboru wszystkich akcji serii E, ubiegania się o dopuszczenie i wprowadzenie akcji serii E do obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., dematerializacji akcji serii E oraz upoważnienia do zawarcia umowy o rejestrację akcji serii E oraz zmiany Statutu Spółki, o której podjęciu Zarząd Spółki informował w raporcie bieżącym nr 6/2023 z dnia 10 lutego 2023 r.

Zarejestrowane przez Sąd zmiany statutu Spółki dotyczą podwyższenia kapitału zakładowego Spółki z kwoty 599.004,52 PLN do kwoty 601.726,60 PLN w drodze emisji 136.104 akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 0,02 PLN każda.

Na dzień opublikowania niniejszego raportu bieżącego ogólna liczba głosów wynikających ze wszystkich wyemitowanych akcji Spółki wynosi 30.086.330. Kapitał zakładowy Spółki składa się z 30.086.330 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,02 PLN każda, w tym (i) 27.500.000 akcji zwykłych na okaziciela serii A, (ii) 2.062.512 akcji zwykłych na okaziciela serii B, (iii) 387.714 akcji zwykłych na okaziciela serii D oraz (iv) 136.104 akcji zwykłych na okaziciela serii E.

Wysokość kapitału docelowego pozostałego do objęcia wynosi 26.840,42 PLN i dzieli się na 1.342.021 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,02 PLN każda. Zarząd zwraca uwagę, że Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki podjęło w dniu 28 lutego 2023 r. uchwałę nr 6/02/2023 w sprawie zmiany statutu Spółki, uchylającą wskazany wyżej kapitał docelowy Spółki. Powyższa uchwała Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki weszła w życie w dniu 3 marca 2023 r.

W załączeniu Zarząd Spółki przekazuje tekst jednolity Statutu Spółki, uwzględniający zmiany zarejestrowane przez Sąd w dniu 3 marca 2023 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz