PGNIG SA (2/2022) Informacja o złożeniu przez PAO Gazprom i OOO Gazprom Export wezwania na arbitraż przed Trybunałem Arbitrażowym ad hoc z siedzibą w Sztokholmie

14.01.2022, 21:08aktualizacja: 14.01.2022, 21:09

Raport bieżący 2/2022

Zarząd spółki Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. ("PGNiG" lub "Spółka") informuje, że w dniu 14 stycznia 2022 r. PGNiG otrzymało za pośrednictwem poczty elektronicznej od pełnomocnika PAO Gazprom i OOO Gazprom Export (dalej łącznie "Gazprom") wezwanie na arbitraż przed Trybunałem Arbitrażowym ad hoc z siedzibą w Sztokholmie ("Wezwanie Gazpromu"), obejmujące żądanie zmiany warunków cenowych gazu dostarczanego przez Gazprom na podstawie kontraktu kupna-sprzedaży gazu ziemnego do Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 25 września 1996 r. ("Kontrakt Jamalski"). Wezwanie Gazpromu obejmuje żądanie podwyższenia ceny kontraktowej w ramach wniosku Gazpromu o renegocjację ceny kontraktowej z dnia 8 grudnia 2017 r. ("Wniosek Gazpromu 2017") oraz wniosku Gazpromu o renegocjację ceny kontraktowej z dnia 9 listopada 2020 r. ("Wniosek Gazpromu 2020"), o których Spółka informowała w raportach bieżących nr: 96/2017 oraz 58/2020.

Wniosek Gazpromu 2017 został złożony w odpowiedzi na wniosek PGNiG z dnia 1 listopada 2017 r. o obniżenie ceny kontraktowej ("Wniosek PGNiG 2017"), o którym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 91/2017.

Ponadto, Wniosek Gazpromu 2020 został złożony w odpowiedzi na wniosek PGNiG z dnia 1 listopada 2020 r. o obniżenie ceny kontraktowej, zmodyfikowany następnie przez PGNiG w dniu 28 października 2021 r. ("Wniosek PGNiG 2020/2021"), o którym to wniosku Spółka informowała w raportach bieżących nr: 57/2020 oraz nr 43/2021.

W ocenie PGNiG, żądanie podwyższenia ceny kontraktowej w ramach Wniosku Gazpromu 2017 oraz Wniosku Gazpromu 2020, zawarte w Wezwaniu Gazpromu, jest całkowicie bezzasadne, czemu PGNiG dała wyraz składając Wniosek PGNiG 2017 oraz Wniosek 2020/2021, obejmujący żądanie obniżenia ceny kontraktowej.

Zgodnie z regulaminem postępowania arbitrażowego znajdującym zastosowanie do postępowania arbitrażowego wszczętego wskutek Wezwania Gazpromu, Spółka jest zobowiązana do podjęcia dalszych kroków w sprawie (w tym do złożenia odpowiedzi na Wezwanie Gazpromu) w terminie 30 dni od dnia otrzymania Wezwania Gazpromu. PGNiG podejmie stosowne kroki procesowe w przepisanym terminie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz