PGNIG SA (39/2022) Przedłużenie obowiązywania Kontraktów Indywidualnych z Grupą Azoty

07.07.2022, 17:15aktualizacja: 07.07.2022, 17:16

Raport bieżący 39/2022

W nawiązaniu do Raportu Bieżącego nr 31/2016 z dnia 13 kwietnia 2016 roku w sprawie zawarcia umowy z Grupą Azoty, nr 52/2017 z dnia 21 czerwca 2017 roku w sprawie zawarcia Kontraktów Indywidualnych z Grupą Azoty oraz 20/2019 z dnia 23 maja 2019 roku w sprawie ich przedłużenia, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA ("PGNiG") informuje, że w dniu 7 lipca 2022 roku zawarło aneksy z 5 spółkami z Grupy Azoty, tj. Grupa Azoty S.A. z siedzibą w Tarnowie, Grupa Azoty Zakłady Azotowe "Puławy" S.A., Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A., Grupa Azoty Zakłady Azotowe Kędzierzyn S.A. oraz Grupa Azoty Kopalnie i Zakłady Chemiczne Siarki "Siarkopol" S.A. do Umowy ramowej sprzedaży paliwa gazowego z dnia 13 kwietnia 2016 roku ("Kontrakty Indywidualne").

W wyniku zawarcia aneksów PGNiG pozostanie strategicznym dostawcą paliwa gazowego do wyżej wymienionych spółek z Grupy Azoty do 30 września 2023 roku.

Całkowita wartość ww. aneksów w odniesieniu do okresu przedłużenia Kontraktów Indywidualnych szacowana jest na kwotę 13,4 mld zł. Podstawą kalkulacji formuły cenowej w zawartych Kontraktach Indywidualnych są rynkowe wartości indeksów cen gazu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz