PHN SA (6/2024) Oferta obligacji serii D

23.02.2024, 21:34aktualizacja: 23.02.2024, 21:36

Raport bieżący 6/2024

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 4/2024 z dnia 5 lutego 2024 r. w sprawie rozważanej emisji obligacji serii D, Zarząd spółki Polski Holding Nieruchomości S.A. ("Spółka") niniejszym informuje, że w dniu 23 lutego 2024 r. Spółka podjęła uchwałę w sprawie emisji nie więcej niż 230.000 niezabezpieczonych obligacji na okaziciela serii D, o wartości nominalnej 1.000 PLN każda i łącznej wartości nominalnej nie większej niż 230.000.000 PLN ("Obligacje"), emitowanych w ramach programu emisji obligacji Spółki o łącznej wartości nominalnej wyemitowanych i niewykupionych obligacji nieprzekraczającej 1.000.000.000 PLN w każdym momencie trwania programu, w trybie oferty publicznej, w oparciu o wyłączenie z obowiązku publikacji prospektu przewidziane art. 1 ust. 4 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2017/1129 z dnia 14 czerwca 2017 r.

Oprocentowanie Obligacji będzie zmienne, ustalane w oparciu o stopę bazową WIBOR 6M, powiększoną o marżę w wysokości 3,90%.

Zgodnie z art. 35 ust. 1 Ustawy o Obligacjach, szczegółowe warunki emisji Obligacji załączone zostaną do propozycji nabycia udostępnianej inwestorom w imieniu Spółki.

Wartość zaciągniętych zobowiązań finansowych Spółki, z wyszczególnieniem zobowiązań przeterminowanych, ustalona na ostatni dzień kwartału poprzedzający o nie więcej niż 4 miesiące udostępnienie propozycji nabycia Obligacji (tj. na dzień 31 grudnia 2023 r.) wynosi 704 mln PLN (słownie: siedemset cztery miliony złotych). Brak zobowiązań przeterminowanych.

Prognozy kształtowania się zobowiązań finansowych Spółki:

Szacunkowa wartość zobowiązań finansowych Spółki oraz szacowana struktura finansowania Spółki (rozumiana jako wartość i udział procentowy zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek, emisji dłużnych papierów wartościowych, leasingu w sumie pasywów bilansu Spółki):

(I) na dzień 31 grudnia 2023 r.:

Zobowiązania z tytułu kredytów i pożyczek 0,158 5,55 %

Emisje dłużnych papierów wartościowych 0,545 19,09 %

Leasing 0,001 0,04 %

Wartość zobowiązań finansowych 0,704 24,67 %

(II) na ostatni dzień roku obrotowego, w którym ma nastąpić emisja Obligacji, tj. na dzień 31 grudnia 2024 r:

Zobowiązania z tytułu kredytów i pożyczek 0,155 5,27 %

Emisje dłużnych papierów wartościowych 0,375 12,80 %

Leasing 0,001 0,02%

Wartość zobowiązań finansowych 0,530 18,09 %

(III) na dzień kończący okres dwunastu miesięcy od planowanego dnia emisji Obligacji, tj. na dzień 5 marca 2025 r.:

Zobowiązania z tytułu kredytów i pożyczek 0,130 4,47 %

Emisje dłużnych papierów wartościowych 0,375 12,93 %

Leasing 0,001 0,02%

Wartość zobowiązań finansowych 0,505 17,42 %

Wartość zaciągniętych zobowiązań finansowych grupy kapitałowej, do której należy Spółka, tj. Grupy Kapitałowej Polski Holding Nieruchomości Spółka Akcyjna, z wyszczególnieniem zobowiązań przeterminowanych, ustalona na ostatni dzień kwartału poprzedzający o nie więcej niż 4 miesiące udostępnienie propozycji nabycia Obligacji (tj. na dzień 31 grudnia 2023 r.) wynosi 1,802 mld PLN (słownie: jeden miliard osiemset dwa miliony złotych). Brak zobowiązań przeterminowanych.

Prognozy kształtowania się zobowiązań finansowych grupy kapitałowej Spółki:

Szacunkowa wartość zobowiązań finansowych grupy kapitałowej Spółki oraz szacowana struktura finansowania grupy kapitałowej Spółki (rozumiana jako wartość i udział procentowy zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek, emisji dłużnych papierów wartościowych, leasingu w sumie pasywów bilansu grupy kapitałowej Spółki:

(I) na dzień 31 grudnia 2023 r.:

Zobowiązania z tytułu kredytów i pożyczek 0,929 19,60 %

Emisje dłużnych papierów wartościowych 0,545 11,49 %