Pilot the future – PLL LOT z nową kampanią rekrutacyjną skierowaną do pilotów

19.04.2024, 12:13aktualizacja: 19.04.2024, 12:16

PLL LOT
• Polskie Linie Lotnicze LOT rozpoczęły kampanię rekrutacyjną, mającą na celu pozyskanie załogi kokpitowej, pod hasłem „Pilot the future”.

• Kampania skierowana jest do kobiet i mężczyzn, którzy marzą o rozwoju i dołączeniu do jednej z najstarszych linii lotniczych na świecie.

• Powiększenie kadry pilotów stanowi jeden z celów realizacji strategii narodowego przewoźnika na lata 2024-2028.

12 kwietnia br. rozpoczęła się kampania rekrutacyjna skierowana do pilotów pragnących dołączyć do załogi kokpitowej Polskich Linii Lotniczych LOT. W obliczu dynamicznego rozwoju branży lotniczej na świecie przewoźnik oferuje nie tylko niesamowitą możliwość rejsów na trasach międzynarodowych, ale także dynamiczną ścieżkę rozwoju oraz wyjątkowe perspektywy kariery.

Realizacja strategii PLL LOT

Polskie Linie Lotnicze LOT realizują swoje założenia strategii na lata 2024-2028, która zakłada m.in. rozbudowę floty oraz powiększanie siatki połączeń. Narodowy przewoźnik koncentruje się na rozbudowie połączeń regionalnych oraz dalekiego zasięgu do Ameryki Północnej i Azji, aby zapewnić wzrost liczby pasażerów i ruch tranzytowy na trasie Azja-Ameryka Północna. Już w tym roku narodowy przewoźnik odbył inauguracyjny rejs do stolicy Uzbekistanu – Taszkentu, wznowił połączenie do Aten, a od czerwca pojawią się kolejne dwa nowe kierunki – Rijad w Arabii Saudyjskiej oraz rumuńska Oradea.

Pilot the future – rekrutacja do załogi kokpitowej

Zakładane w strategii zmiany rozwoju wiążą się z potrzebą pozyskiwania nowych talentów i rozbudowaniem programów rekrutacyjnych. Pilot the future – pod takim hasłem PLL LOT zachęcają pilotów, którzy chcą dołączyć pod skrzydła narodowego przewoźnika. Załoga kokpitowa w LOT to grupa wybitnych ekspertów, a jej siła oparta jest na wielu ważnych filarach, które czynią PLL LOT stabilną i rozwojową firmą.

To, co wyróżnia LOT to nowoczesna i zróżnicowana flota, zapewniająca wszystkim pilotom niezwykłe możliwości awansu zawodowego. Rozpoczynając współpracę, piloci mają perspektywę jednej z najlepszych ścieżek kariery w regionie: od samolotów odrzutowych wąskokadłubowych, takich jak Embraer i Boeing 737, kończąc na szerokokadłubowych Boeingach 787 Dreamliner. PLL LOT gwarantują szkolenia na wybrany typ samolotu oraz stałą bazę w Warszawie. Warto podkreślić, że w dotrzymywaniu najwyższych standardów szkoleniowych pilotom LOT-u pomaga Polska Akademia Lotnicza, która umożliwia całoroczny dostęp do szkoleń i nowoczesnych symulatorów.

„Branża lotnicza notuje dynamiczny wzrost z roku na rok. Najnowsze prognozy IATA potwierdzają, że w latach 2023-2040 ruch pasażerski będzie rósł 4,2% rocznie, osiągając blisko 8 miliardów pasażerów w 2040 roku. Oznacza to dwukrotny wzrost światowego ruchu pasażerskiego względem 2019 roku. Polskie Linie Lotnicze LOT w odpowiedzi na te prognozy oraz realizację strategii, aktywnie zachęcają do dołączenia do załogi kokpitowej. Jako narodowy przewoźnik o globalnym zasięgu dokonujemy szeregu innowacji w obszarze technologii oraz stale powiększamy siatkę połączeń i nie mam wątpliwości, że praca dla firmy spod znaku żurawia to ogromny powód do dumy. Serdecznie więc zapraszam do zgłoszeń” – podkreśla Dorota Dmuchowska, członek zarządu ds. operacyjnych PLL LOT.

Działania promujące

Do udziału w rekrutacji zachęcają członkowie załogi kokpitowej PLL LOT. Pierwszy materiał video dostępny jest już na kanale YouTube. Serdecznie zapraszamy do obejrzenia! A jeśli ciekawi Cię, jak wygląda Dzień z życia pilota, polecamy materiał z udziałem Łukasza Kulpy, Pierwszego Oficera B737 – link.

Więcej szczegółów dotyczących rekrutacji pilotów można znaleźć na stronie internetowej https://www.lot.com/pl/pl/kariera/praca-w-samolocie/pilot-samolotu.

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A. to nowoczesny przewoźnik łączący Europę Środkową i Wschodnią ze światem. W ofercie LOT-u są bezpośrednie rejsy dalekodystansowe do portów w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Japonii i Korei Południowej.

Polski przewoźnik konsekwentnie zwiększa częstotliwość i poprawia ofertę na tych kierunkach, wzmacniając tym samym swoją pozycję na rynku Europy Środkowo-Wschodniej. Połączenia dalekiego zasięgu obsługuje Boeingami 787 Dreamliner, jednymi z najnowocześniejszych szerokokadłubowych samolotów świata. Obecny na niebie od 1929 roku, polski przewoźnik jest 12 najstarszą linią lotniczą na świecie, będąc jedną z najbardziej międzynarodowych i rozpoznawalnych polskich marek.

Źródło informacji: PLL LOT

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE