PK: Zarzuty i areszt w sprawie dotyczącej handlu ludźmi (komunikat)

06.11.2018, 09:17aktualizacja: 06.11.2018, 09:17

- PK informuje:

Zarzuty i areszt w sprawie dotyczącej handlu ludźmi.

Prokuratura Okręgowa w Gdańsku nadzoruje śledztwo w sprawie dotyczącej handlu ludźmi. Na polecenie prokuratora Prokuratury Okręgowej w Gdańsku funkcjonariusze Morskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali trzy osoby, w tym 42-letniego mężczyznę oraz dwie kobiety w wieku 40 i 61 lat.

Pokrzywdzeni byli zmuszani do przymusowej pracy

W toku śledztwa prokuratorzy Prokuratury Okręgowej w Gdańsku ustalili, że mężczyzna swoją legalną działalność gospodarczą wykorzystywał do werbunku pracowników do pracy przymusowej na terenie Polski oraz Szwecji. Proceder ten trwał od 2016 roku do chwili zatrzymania. Werbunek obywateli Ukrainy, Gruzji oraz Białorusi odbywał się głównie za pośrednictwem ogłoszeń zamieszczanych na polskich oraz ukraińskich portalach internetowych, zawierających oferty pracy w branży budowlanej. Po sprowadzeniu do Polski zwerbowane osoby były kierowane do prac budowlanych. Części z nich zabierano paszporty. Zarówno na terenie Polski, jak i Szwecji nie miały zapewnionych godnych warunków zamieszkania. Pracowały bez formalnych warunków zatrudnienia. Prokuratorzy ustalili, że pokrzywdzeni nie otrzymywali wynagrodzenia, a jeżeli było ono wypłacane, to w kwotach niewystarczających na zaspokojenie potrzeb życiowych. Pracownikom potrącano za mieszkanie, rzekome ubezpieczenie, odzież roboczą. W celu zmuszenia do wykonywania poleceń, stosowano groźby kar finansowych, wydaleniem z kraju, a w razie ucieczki, odnalezieniem ich oraz ich rodzin.

Sprawcy wykorzystywali krytyczne położenie pokrzywdzonych. Praca ta była bowiem jedynym źródłem utrzymania ich rodzin żyjących na skraju ubóstwa. Z uwagi na brak pieniędzy pokrzywdzeni nie mogli zrezygnować z pracy i wrócić do swoich rodzin. Gdy komuś udało się uciec, składane było zawiadomienie do Straży Granicznej o nielegalnym przekroczeniu granicy, pobycie, ucieczce z miejsca zatrudnienia. Z dokonanych ustaleń wynika, że proceder ten może dotyczyć około 500 pracowników.

Podejrzani usłyszeli zarzuty.

Prokurator Prokuratury Okręgowej w Gdańsku zarzucił mężczyźnie popełnienie przestępstwa handlu ludźmi z artykułu 189 a par. 1 kodeksu karnego. Czyn ten jest zbrodnią, zagrożoną karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy niż 3 lata.

Zatrzymanym kobietom prokurator zarzucił popełnienie przestępstwa prania brudnych pieniędzy, to jest z art. 299 par. 1 i 5 k.k. Czyn zagrożony jest karą pozbawienia wolności od roku do lat 10.

W toku postępowania prokuratorzy ustalili, że podejrzany współpracował z wieloma firmami, które przekazywały pieniądze za pracowników. Łączna kwota przekazanych pieniędzy wynosi nie mniej niż 4,5 miliona złotych. Pieniądze były wpłacane na rachunki bankowe firm prowadzonych przez obie kobiety. W celu ukrycia ich pochodzenia, podejrzane dokonywały dziesiątki przelewów między kilkunastoma swoimi rachunkami.

Prokurator Prokuratury Okręgowej w Gdańsku, z uwagi na konieczność zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania, skierował wobec mężczyzny do Sądu wniosek o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Sąd uwzględnił wniosek prokuratora i zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy.

Wobec kobiet prokurator zastosował środki zapobiegawcze w postaci poręczenia majątkowego w kwotach 200 tysięcy złotych oraz 100 tysięcy złotych, dozór Policji połączony z zakazem kontaktowania się z pokrzywdzonymi oraz zakaz opuszczania kraju.

Postępowanie ma charakter rozwojowy, prokuratorzy nie wykluczają dalszych zatrzymań w tej sprawie.

kom/ kub/ mark/

Data publikacji 06.11.2018, 09:17