PKN Orlen otworzył jeden z najnowocześniejszych ośrodków badawczych w Europie

20.05.2021, 10:11aktualizacja: 20.05.2021, 10:13

Tysiące metrów kwadratowych nowoczesnych laboratoriów oraz instalacji do testowania i produkcji innowacyjnych produktów - a to wszystko do dyspozycji polskich naukowców, inżynierów, wynalazców. PKN Orlen otworzył właśnie Centrum Badawczo-Rozwojowe w Płocku.

Centrum Badawczo-Rozwojowe to kluczowa inwestycja realizowana w ramach strategii Grupy Kapitałowej Orlen do 2030 roku. Przewiduje ona utworzenie zintegrowanego koncernu multienergetycznego będącego liderem zrównoważonej transformacji energetycznej w Europie Środkowo-Wschodniej.

Inwestycja zlokalizowana w Płocku stanowi zaplecze naukowe dla dynamicznego rozwoju koncernu, umożliwiające polskim inżynierom i wynalazcom testowanie oraz wdrażanie własnych technologii.

„CBR to szansa na zintensyfikowanie współpracy ze światem nauki i biznesu przy jednoczesnym wykorzystaniu olbrzymiego potencjału pracowników Grupy Orlen. Centrum Badawczo-Rozwojowe będzie więc stanowiło nowoczesną platformę wymiany wiedzy i doświadczenia pomiędzy kadrą koncernu a uczelniami, instytutami czy startupami” - powiedział Daniel Obajtek, prezes zarządu PKN Orlen.

Liczący 8 tys. m2 kompleks budynków wyposażony jest w szeroki wachlarz instalacji badawczych i pilotażowych oraz laboratoria. Testom i próbom jakościowym poddawane tu będą paliwa, smary, asfalt czy biokomponenty. Istotną rolę ma pełnić również instalacja do hydrokrakingu pozwalająca badać najbardziej optymalne wykorzystanie wodoru przy produkcji paliw i olejów. Ośrodek zaopatrywany jest w przyjazną środowisku energię elektryczną, wytworzoną przy użyciu paneli fotowoltaicznych i turbiny wiatrowej. Na terenie CBR istnieje także stacja ładowania pojazdów elektrycznych.

Inwestycja warta 184 mln złotych powstała w przeciągu zaledwie 22 miesięcy, a pierwsze zespoły badawcze rozpoczęły pracę w CBR jeszcze przed jego oficjalnym otwarciem.

„PKN Orlen to z pewnością czempion naszej gospodarki i niekwestionowany lider w zakresie inwestowania w badania i rozwój. Utworzenie CBR nie tylko umożliwia wykorzystanie wielkiego potencjału polskiej nauki, ale także wpisuje się w ambitne plany polskiego rządu związane z transformacją energetyczną” - napisał w liście do uczestników konferencji wicepremier Jacek Sasin.

Reprezentujący go Maciej Małecki, sekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych podkreślał, że błyskawiczne tempo budowy CBR przypadło na okres pełen wyzwań i niepewności.

„W kryzysowym, stojącym w cieniu pandemii roku 2020, PKN Orlen nie tylko nie obniżył postawionej przez prezesa Obajtka poprzeczki, ale wręcz przyspieszył planowane inwestycje. To pokazuje, że koncern ten jest dziś lokomotywą polskiej gospodarki” - podkreślał Małecki.

„PKN Orlen realizuje strategię długofalową, rozłożoną na dekady. Patrzymy do przodu i napędzamy przyszłość - odpowiedzialnie” - podsumował Daniel Obajtek.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 20.05.2021, 10:11