PKO BP SA (37/2022) Przyjęcie przez PKO Bank Polski S.A. polityki dywidendowej

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR

Treść raportu:

Zarząd PKO Banku Polskiego S.A. ("Bank") informuje, że 15 grudnia 2022 r. Bank przyjął politykę dywidendową Banku i Grupy Kapitałowej Banku ("Polityka dywidendowa").

Przyjęta Polityka dywidendowa jest w zasadniczych postanowieniach zbieżna z dotychczas obowiązującą polityką dywidendową, o której Bank informował w raporcie nr 7/2021.

Polityka dywidendowa Banku zakłada intencję stabilnego wypłacania dywidendy w długim terminie z zachowaniem zasady ostrożnego zarządzania Bankiem i Grupą Kapitałową Banku.

Celem Polityki dywidendowej jest optymalne kształtowanie struktury kapitałowej Banku i Grupy Kapitałowej Banku z uwzględnieniem zwrotu z kapitału i jego kosztu oraz potrzeb kapitałowych związanych z rozwojem, przy jednoczesnej konieczności zapewnienia odpowiedniego poziomu współczynników adekwatności kapitałowej oraz spełnienia wymogu w zakresie minimalnego poziomu funduszy własnych i zobowiązań podlegających umorzeniu lub konwersji (MREL).

Bank w Polityce dywidendowej rozszerzył zapisy dotyczące skupu akcji własnych jak również zrezygnował z warunku dotyczącego ceny. Tym samym w Polityce dywidendowej wskazano, że zgodę na nabycie przez Bank akcji własnych wyraża Walne Zgromadzenie, po uprzedniej akceptacji Rady Nadzorczej, określając warunki nabycia, w tym maksymalną liczbę akcji do nabycia, okres upoważnienia do nabycia akcji, który nie może przekraczać pięciu lat oraz maksymalną i minimalną wysokość zapłaty za nabywane akcje, jeżeli nabycie następuje odpłatnie. Nabycie akcji własnych w celu umorzenia w każdym przypadku wymaga uzyskania przez Bank uprzedniej zgody Komisji Nadzoru Finansowego. Realizacja nabycia akcji własnych może być dokonywana również w sytuacji, w której wartość księgowa akcji jest niższa niż ich aktualna cena rynkowa.

Warunki wypłaty przez Bank dywidendy zostały dostosowane do wymogów określonych przez KNF w Rekomendacji Z. Wymogi te mają również odpowiednio zastosowanie do nabycia przez Bank akcji własnych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz