PKO Leasing poszerza paletę produktów z finansowaniem w ramach InvestEU. Unijne gwarancje obejmują także OZE

18.06.2024, 12:22aktualizacja: 18.06.2024, 12:30

PKO Leasing
- PKO Leasing rozszerzył współpracę z Europejskim Funduszem Inwestycyjnym (EFI) o trzy nowe produkty w ramach programu gwarancyjnego InvestEU.
- Przedsiębiorcy z Polski mogą od teraz finansować urządzenia OZE z unijną gwarancją, która zabezpiecza spłatę 70 proc. zaciągniętego przez nich zobowiązania.
- InvestEU - OZE obejmuje m.in. finansowanie paneli fotowoltaicznych, pomp ciepła oraz stacji ładowania samochodów elektrycznych.
- Po rozszerzeniu portfolio produktów dostęp do finansowania z gwarancją unijną mają również przedsiębiorstwa o krótkiej historii na rynku, a firmy przemysłowe mogą wydłużyć okres spłaty maszyn do 10 lat.

W styczniu br. PKO Leasing jako pierwsza polska firma leasingowa ogłosiła udział w InvestEU - największym unijnym programie wsparcia inwestycji w biznesie, skierowanym do sektora MŚP. Udostępnił wówczas pulę ponad 2 mld zł finansowania z gwarancją EFI, a górna wartość finansowania wynosi 32 mln zł. Po 5 miesiącach działania programu przewidzianego na lata 2024-2025 wartość podpisanych umów finansowania zabezpieczonych gwarancją opiewa na kwotę 200 mln zł.

Do tej pory program funkcjonował w dwóch obszarach: maszyn i urządzeń oraz transportu ciężkiego o niskiej emisji CO2. Kolejnym krokiem było uzupełnienie oferty o trzy nowe produkty gwarancyjne InvestEU:

• startupy: program adresowany do firm, które działają krócej niż 6 miesięcy,
  • wydłużenie finansowania: program „rozciąga” okres spłaty maszyn przemysłowych nawet do 10 lat,
  • OZE: dotyczy umów na finansowanie fotowoltaiki, wiatraków, magazynów energii i innych urządzeń z obszaru produktów wspierających zrównoważony rozwój.

„Skala naszego zaangażowania we współpracę z EFI należy do największych w Europie. To dobra wiadomość dla polskich przedsiębiorców, bo dzięki przeznaczonej na finansowanie puli wielu z nich poprawi konkurencyjność i unowocześni działalność bez obaw o trudności w spłacie zaciągniętego zobowiązania. Dzięki InvestEU na inwestycje mogą otworzyć się firmy o niższym ratingu i scoringu kredytowym. Gwarancja EFI jest bezpłatna dla klientów, a nam zapewnia pokrycie ryzyka spłaty od 50 do 70 proc. udzielonego finansowania. W przypadku urządzeń OZE sięga ona 70 proc. Dzięki temu przedsiębiorcy, którzy zmagali się z utrudnionym dostępem go kapitału, mają teraz ułatwioną drogę do transformacji energetycznej swoich firm” - mówi Monika Dąbkowska, odpowiadająca za rozwój produktów i procesów w PKO Leasing.

Jakie OZE z gwarancją InvestEU?

Wsparcie rozwoju OZE w programie gwarancyjnym dotyczy nie tylko małych i średnich firm (poniżej 250 pracowników i do 50 mln euro obrotu), które stanowią podstawową grupę odbiorców InvestEU. W tym przypadku z leasingu lub pożyczki mogą korzystać również większe przedsiębiorstwa, które zatrudniają do 500 pracowników. Inwestycja może obejmować kilka poniższych kategorii ekologicznych przedmiotów:

• fotowoltaika - finansowanie z unijną gwarancją może objąć nawet 100 proc. wartości inwestycji w nowe panele PV, które firma będzie wykorzystywać na własne potrzeby; w ramach InvestEU wybrane podmioty mogą także finansować pożyczką fotowoltaiczne projekty inwestycyjne o wartości nawet 10 mln zł;
  • turbiny wiatrowe - finansowanie, w formie leasingu lub pożyczki, dotyczy urządzeń o wartości do 500 tys. zł i obejmuje okres do 84 miesięcy;
  • pompy ciepła - w tym przypadku maksymalna wartość finansowanych urządzeń to 200 tys. zł; mogą to być pompy ciepła powietrzne typu monoblok lub split o mocy do 50 kW; podobnie jak w przypadku urządzeń fotowoltaicznych, finansowanie sięga 90 proc. wartości przedmiotu;
  • elektromobilność: punkty i stacje ładowania - lista dostępnych w leasingu lub pożyczce przedmiotów obejmuje punkty ładowania o mocy do 22 kW, a także mobilne i stacjonarne stacje ładowania oraz magazyny energii o mocy powyżej 22 kW; maksymalna wartość finasowania może wynieść 500 tys. zł.

„Wątek ekologiczny pojawia się w kierowanym do najmłodszych firm programie InvestEU - startupy. Finansowanie z gwarancją obejmuje bowiem nie tylko maszyny, lecz także ekologiczny transport ciężki oraz elektryczne samochody osobowe. Klienci z tej grupy mogą liczyć na preferencyjne warunki przy zawieraniu umowy - wkład własny poniżej 5 proc. wartości finansowanego aktywa to znacznie mniejsze obciążenie dla budżetu niż 10-20 proc. w standardowych ofertach” - dodaje Monika Dąbkowska z PKO Leasing.

Finansowanie ekologicznych urządzeń w ramach InvestEU - OZE wpisuje się w szerszy kontekst strategii Grupy Kapitałowej PKO Banku Polskiego, w której strukturach działa PKO Leasing. Do zadań firmy należy wspieranie polskiego biznesu w obszarze ESG poprzez ułatwienia w dostępie do finansowania OZE.

Źródło informacji: PKO Leasing

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE