PKP CARGO SA (22/2023) Zmiany w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia PKP CARGO S.A. wprowadzone na żądanie akcjonariuszy wraz z projektami uchwał

09.06.2023, 15:13aktualizacja: 09.06.2023, 15:14

Raport bieżący z plikiem 22/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Spółki PKP CARGO S.A. ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 21/2023 z dnia 2 czerwca 2023 r., informuje o otrzymaniu od akcjonariuszy Spółki:

- Polskich Kolei Państwowych S.A. - na podstawie art. 401 § 1 Kodeksu spółek handlowych ("KSH") - żądania umieszczenia w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki zwołanego na dzień 29 czerwca 2023 r. ("ZWZ") punktu w brzmieniu:

"Podjęcie uchwał w sprawie wprowadzenia zmian w Statucie PKP Cargo S.A."

- Nationale-Nederlanden Otwarty Fundusz Emerytalny na podstawie art. 401 § 1 KSH - żądania umieszczenia w porządku obrad ZWZ punktu w brzmieniu:

"Podjęcie uchwały w sprawie ustalenia zasad i wysokości wynagradzania członków Rady Nadzorczej spółki PKP CARGO S.A."

W związku z powyższym, działając na podstawie art. 401 §2 KSH Zarząd Spółki informuje o dokonanej zmianach w porządku obrad ZWZ, polegających na dodaniu nowych punktów 15 i 16 porządku obrad. Dotychczasowe punkty 15 i 16 zostają oznaczone odpowiednio jako punkty 17 i 18.

W związku z wprowadzonymi zmianami uzupełniony porządek obrad ZWZ przedstawia się następująco:

1. Otwarcie Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

2. Sporządzenie listy obecności.

3. Podjęcie uchwały w sprawie wyboru Przewodniczącego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

4. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia i jego zdolności do podejmowania uchwał.

5. Przyjęcie porządku obrad.

6. Rozpatrzenie i zatwierdzenie (podjęcie uchwały) Sprawozdania z działalności Rady Nadzorczej PKP CARGO S.A. jako organu Spółki oraz oceny sytuacji Spółki, z uwzględnieniem oceny systemu kontroli wewnętrznej i systemu zarządzania ryzykiem, compliance oraz funkcji audytu wewnętrznego za rok kończący się 31 grudnia 2022 roku.

7. Rozpatrzenie i zatwierdzenie (podjęcie uchwały) Jednostkowego Sprawozdania Finansowego PKP CARGO S.A. za rok obrotowy zakończony w dniu 31 grudnia 2022 roku sporządzonego zgodnie z MSSF UE.

8. Rozpatrzenie i zatwierdzenie (podjęcie uchwały) Skonsolidowanego Sprawozdania Finansowego Grupy Kapitałowej PKP CARGO za rok obrotowy zakończony w dniu 31 grudnia 2022 roku sporządzonego zgodnie z MSSF UE.

9. Rozpatrzenie i zatwierdzenie (podjęcie uchwały) Sprawozdania Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej PKP CARGO za rok 2022.

10. Rozpatrzenie i zatwierdzenie (podjęcie uchwały) Raportu Zrównoważonego Rozwoju Grupy PKP CARGO za 2022 rok.

11. Podjęcie uchwały w sprawie podziału zysku wykazanego w Jednostkowym Sprawozdaniu Finansowym PKP CARGO S.A. za rok obrotowy zakończony w dniu 31 grudnia 2022 roku sporządzonym zgodnie z MSSF UE.

12. Podjęcie uchwał w sprawie udzielenia absolutorium Członkom Zarządu PKP CARGO S.A. z wykonania przez nich obowiązków za rok obrotowy 2022.

13. Podjęcie uchwał w sprawie udzielenia absolutorium Członkom Rady Nadzorczej PKP CARGO S.A. z wykonania przez nich obowiązków za rok obrotowy 2022.

14. Podjęcie uchwały w sprawie zaopiniowania "Sprawozdania o wynagrodzeniach Członków Zarządu i Rady Nadzorczej PKP CARGO S.A. za rok 2022".

15. Podjęcie uchwał w sprawie wprowadzenia zmian w Statucie PKP CARGO S.A.

16. Podjęcie uchwały w sprawie ustalenia zasad i wysokości wynagradzania członków Rady Nadzorczej spółki PKP CARGO S.A.

17. Sprawy różne.

18. Zamknięcie obrad.

Zarząd Spółki przekazuje w załączeniu do niniejszego raportu pisma akcjonariuszy zawierające żądania o rozszerzenie porządku obrad ZWZ Spółki wraz z uzasadnieniami oraz treści zgłoszonych przez akcjonariuszy projektów uchwał.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz