Polak prezesem Zarządu EAE - europejskiego stowarzyszenia branży ociepleniowej

22.12.2020, 09:25aktualizacja: 22.12.2020, 10:22

Stowarzyszenie na Rzecz Systemów Ociepleń - Jacek W.Kulig, prezes Zarządu European Association for ETICS (EAE)
Przez najbliższe dwa lata, pracom European Association for ETICS (EAE), organizacji reprezentującej europejską branżę producentów ociepleń budynków, przewodzić będzie Jacek W.Kulig, wiceprezes polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Systemów Ociepleń (SSO). Obecność Polaka na kluczowym dla sektora stanowisku to nobilitacja, odpowiedzialność, ale też sygnał, że rodzima branża ETICS ma wiele do powiedzenia na międzynarodowym forum.

Jacek W. Kulig współtworzył, w 2003 roku, Stowarzyszenie na Rzecz Systemów Ociepleń, a pięć lat później był jednym z inicjatorów utworzenia European Association for ETICS. Od wyborów, które odbyły się 15.12.2020 r., będzie stał na jego czele, jako pierwszy prezes Zarządu EAE z Europy Środkowo-Wschodniej. Wybór polskiego eksperta to ważne wydarzenie dla całego, krajowego sektora ETICS.

„Polska branża ociepleń rozwinęła się w imponującym tempie – ocenia Jacek W. Kulig. – Obecnie nasz rynek jest największy w Europie, a jego potencjał wciąż rośnie. Nie mówię tu wyłącznie o wartości mierzonej możliwościami inwestycyjnymi, ale przede wszystkim o wysokich kompetencjach naszych specjalistów z dziedziny ETICS, dzięki którym Polska jest dziś ważnym miejscem transformacji systemów ociepleń. Pracujemy nad nowymi rozwiązaniami technologicznymi, ich maksymalnie wysoką jakością i bezpieczeństwem, jesteśmy też poligonem zdobywania kwalifikacji dla wykonawców, nie tylko z Polski, którzy realizują później zlecenia na terenie całej Europy. Z jednej strony nakłada to na nas wielką odpowiedzialność, z drugiej, nasz merytoryczny potencjał daje realne szanse wpływu na rozwój branży w pożądanym zarówno przez konsumentów, producentów, jak i rosnące wymagania środowiskowe, kierunku. Mamy w Polsce specjalistów światowej skali - to naukowcy, technolodzy, eksperci pracujący w firmach sektora chemii budowlanej. Zamierzam mocno korzystać z ogromnego potencjału ich wiedzy i doświadczenia w pracy na europejskim forum” - mówi Jacek W. Kulig, nowo wybrany prezes Zarządu European Association for ETICS (EAE).

„Wybór Jacka Kuliga to świetna wiadomość dla nas wszystkich z wielu powodów. Kandydaturę Jacka na szefa EAE poparły jednogłośnie wszystkie kraje, doceniając aktywność kandydata na arenie międzynarodowej oraz dokonania polskiej branży ociepleniowej – wyjaśnia dr inż. Jacek Michalak, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Systemów Ociepleń. – Organizacje branżowe na poziomie europejskim są ważnym elementem stanowienia prawa gospodarczego, adaptują one swoje strategie reprezentacji interesów do szybko zmieniających się warunków otoczenia zewnętrznego oraz prowadzą działalność lobbingową na forum Unii Europejskiej. I na wybór Polaka na szefa ważnej europejskiej organizacji branżowej należy patrzeć także z takiej perspektywy. To wyjątkowo ważne dzisiaj ze względu na sytuację krajową, gdzie o bycie i rozwoju branży decyzje zapadają w pośpiechu, często bez należytych konsultacji z przemysłem. A przecież przed budownictwem stoją wielkie wyzwania związane z koniecznością redukcji emisji gazów cieplarnianych i tworzenia gospodarki o obiegi zamkniętym” – dodaje Jacek Michalak.

Nowy prezes Zarządu EAE deklaruje chęć kontynuowania dotychczasowej linii działania europejskiej organizacji, skupiającej się na podnoszeniu standardów jakości, wykonawstwa oraz wysokiej rangi aspektu środowiskowego systemów ociepleń.

KONTAKT:

Magdalena Wrona