POLENERGIA SA (23/2023) ZAWARCIE UMOWY O WSPÓŁPRACY, UMOWY DOSTAWY ORAZ UMOWY SERWISOWEJ ELEKTROLIZERA DLA PROJEKTU H2HUB NOWA SARZYNA

07.06.2023, 15:47aktualizacja: 07.06.2023, 15:48

Raport bieżący 23/2023

Zarząd spółki pod firmą Polenergia S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 7 czerwca 2023 roku spółka zależna Emitenta - Polenergia H2HUB Nowa Sarzyna sp. z o.o., realizująca projekt H2HUB Nowa Sarzyna ("Projekt"), zawarła z Hystar AS z siedzibą w Hvik, Norwegia ("Hystar"):

1. Umowę dostawy oraz uruchomienia elektrolizera o mocy 5 MW ("Umowa Dostawy"). Realizacja Umowy Dostawy przewidziana jest na III kwartał 2024 roku;

2. Długoterminową umowę serwisową elektrolizera ("LTSA"). LTSA dotyczy świadczenia usług serwisowych dla wspomnianego elektrolizera przez okres 2 lat od dnia uruchomienia (z możliwością wydłużenia na okres wynoszący łącznie do 10 lat), w tym przeprowadzania planowych przeglądów, napraw, dostawy środków utrzymania i części zamiennych, zdalnego nadzoru oraz innych czynności powiązanych. Hystar gwarantuje także odpowiedni poziom dostępności elektrolizera w ramach umowy serwisowej.

Tego samego dnia, tj. 7 czerwca 2023 roku, ww. spółka zależna Emitenta oraz Emitent zawarły z Międzynarodową Korporacją Finansową ("IFC"), należącą do Grupy Banku Światowego, umowę o współpracy celem sfinansowania kosztów rozwoju Projektu ("Umowa o Współpracy" lub "Umowa"), który obejmuje wytwórnię wodoru, wraz z dwoma stacjami tankowania oraz infrastrukturą towarzyszącą.

IFC zrefinansuje część kosztów poniesionych dotychczas w Projekcie oraz 50% kosztów zakupu elektrolizera na potrzeby wytwórni wodoru.

Zgodnie z Umową o Współpracy, maksymalna kwota finansowania Projektu wynosi 3 600 000 EUR ("Finansowanie"), co w znaczącym stopniu zmniejszy ekspozycję finansową Grupy Polenergia związaną z inwestycją. Obowiązek zwrotu finansowania powstanie w przypadku podjęcia ostatecznej decyzji inwestycyjnej. Umowa jest zawarta na rok.

Umowa o Współpracy może zostać rozwiązana przez każdą ze stron, w terminie 15 dni kalendarzowych. Zgodnie z postanowieniami Umowy, w przypadku rozwiązania Umowy, w zależności od przyczyn, może zostać naliczona kara, której wysokość nie może przekroczyć 10% maksymalnej kwoty finansowania. Umowa przewiduje również w określonych przypadkach uprawnienie IFC do wstrzymania Finansowania albo rozwiązania Umowy o Współpracy ze skutkiem natychmiastowym.

Realizacja kolejnych etapów Projektu może wymagać uzyskania stosownych zgód korporacyjnych.

podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. U. UE. L. z 2014 r. Nr 173, str. 1 ze zm.)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz