Polska gościem honorowym BookExpo America

09.05.2016, 17:11aktualizacja: 09.05.2016, 17:11

BFP - plakat
Polska jest w tym roku gościem honorowym targów BookExpo America, które odbędą się w Chicago w dniach od 11 do 13 maja.

BookExpo America to największe targi książki w Stanach Zjednoczonych, skierowane głównie do wydawców, bibliotekarzy i księgarzy, a także dystrybutorów i innych specjalistów z branży wydawniczej. Bezpośrednio po ich zakończeniu odbywa się BookCon - targi otwierane są dla publiczności, czytelników i blogerów, którzy mogą zdobyć autograf jednego z 600 autorów, którzy podpisują tu swoje książki.

Targi rozpoczynają się od konferencji Global Market Forum, której tematem jest w tym roku rynek wydawniczy w Polsce. Program Global Market Forum został przygotowany we współpracy z Polską Izbą Książki. Amerykańska publiczność będzie mogła zapoznać się z ogólnymi danymi na temat polskiego rynku wydawniczego i porównać go z innymi rynkami, dowiedzieć się zarówno o sukcesach zagranicznych inwestycji w Polsce, jak i polskich produktach, które zyskały uznanie na rynkach zagranicznych ("Wiedźmin", "Olive Green"). Global Market Forum stanie się także okazją do dyskusji na temat literatury polskiej i sposobów jej skuteczniejszego promowania. Ostatni panel będzie poświęcony literaturze dla dzieci. We wszystkich prezentacjach wezmą udział specjaliści z Polski i USA, głownie wydawcy).

Program Global Market Forum: http://www.bookexpoamerica.com/BEA-Conferences/Global-Market-Forum/

Centralnym punktem naszej prezentacji będzie polskie stoisko (nr 1504.1505) o pow. ok. 150 m2.

Stoisko składać się będzie z dwóch części: na jednej z nich przedstawimy polskie nowości książkowe, wydawane przez Instytut katalogi "New Books from Poland" oraz informatory "Modern classics, Polish Poetry" vol.1 and 2, "Crime Fiction", wybrane przekłady literatury polskiej na angielski, w tym humanistykę i książki historyczne (we współpracy z wydawnictwem amerykańskim Aquila Polonica), ze szczególnym uwzględnieniem pozycji współfinansowanych z Programu Translatorskiego ©POLAND, a także książki polskich wydawców. W części drugiej mamy atrakcje dla targowej publiczności. Pokażemy wystawę "It’s a Strange World: 20 Illustrators From Poland", prezentującą ilustracje i książki 20 polskich twórców dla dzieci: od cieszących się międzynarodowym uznaniem Iwony Chmielewskiej i Pawła Pawlaka, przez prace utytułowanych już przedstawicielek młodszego pokolenia - Marty Ignerskiej czy Moniki Hanulak, na najmłodszych - Aleksandrze i Danielu Mizielińskich i Janie Bajtliku kończąc. To jednak nie wszystko - we współpracy z firmą CD Projekt, twórcami "Wiedźmina" przygotowaliśmy wystawę książek i komiksów inspirowanych twórczością Andrzeja Sapkowskiego, a fani Witchera będą mogli korzystać z konsol ustawionych w kąciku wiedźminowskim na stoisku. Zwiedzający zainteresowani historią II wojny światowej będą też mogli obejrzeć filmy towarzyszące książkom o tej tematyce wydawanym przez amerykańską oficynę Aquila Polonica.

Do udziału w targach zgłosiło się 27 wystawców: Agora, Aquila Polonica, Arkady, Bellona, Bosz, Debit, DiG, Egmont, Festiwal Dziecięcy w Rabce, Gereon, Glossa, Instytut Chopina, Kurtiak i Ley, Mind and Dreams, Murator, Polishrights, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Prolog, PWN, Rebis, Rosikoń, Sonia Draga, SuperMemo, Świat Książki, Targi w Krakowie, Wydawnictwo Literackie, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego.

Ważną częścią polskiej obecności w Chicago będą również spotkania literackie dla angielskojęzycznej publiczności z udziałem polskich autorów, organizowane poza targami. Wezmą w nich udział autorzy, których książki ukazały się w Stanach Zjednoczonych: Artur Domosławski, Agata Tuszyńska, Magdalena Tulli, Krystyna Dąbrowska, Zygmunt Miłoszewski, a także autorzy książek dla dzieci: Aleksandra i Daniel Mizielińscy oraz Małgorzata Gurowska i Joanna Ruszczyk.

Pełny program spotkań literackich jest dostępny na stronie: http://www.booksfrompoland.org/

We współpracy z Muzeum Polskim w Ameryce organizujemy też spotkanie z autorami dla polskojęzycznych czytelników (13.05., godz. 16:00). W sobotę pisarze będą także podpisywać swoje książki w księgarni polskiej D & Z House of Books.

Organizatorem programu literackiego w Chicago jest Instytut Książki we współpracy z Instytutem Kultury Polskiej w Nowym Jorku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.05.2016, 17:11