Porozumienie na rzecz sukcesu polskich przedsiębiorców w programach ramowych UE!

10.12.2014, 13:52aktualizacja: 10.12.2014, 13:52

Logo EEN
9 grudnia 2014 r. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, działająca w imieniu Europejskiej Sieci Przedsiębiorczości (Enterprise Europe Network) oraz Związek Banków Polskich działający w im. Krajowego Punktu Kontaktowego ds. Instrumentów Finansowych Programów Unii Europejskiej podpisali porozumienie o współpracy wieloletniej na rzecz wykorzystania przez polskich przedsiębiorców środków z programów ramowych UE.

Instytucje te (EEN i KPK), desygnowane uchwałą Rady Ministrów (ws. udziału Polski w programach CIP i COSME oraz ws. instrumentów finansowych programów UE), do prowadzenia działań informacyjnych, promocyjnych i doradczych na rzecz polskich programów ramowych UE, będą współpracować w celu wzmocnienia potencjału rozwoju polskich firm i poprawy ich dostępu do finansowania. Usługi oferowane przez obie instytucje są komplementarne: w ramach EEN przedsiębiorcy mogą uzyskać m.in. doradztwo z zakresu prawa krajowego i unijnego, pomoc w znalezieniu partnerów biznesowych. KPK jest zaś specjalistycznym ośrodkiem informacyjno-doradczym, promującym instrumenty finansowe wszystkich programów ramowych Unii Europejskiej oraz pomagającym w przygotowaniu polskich kandydatów na narodowych pośredników finansowych programów UE.

***

Krajowy Punkt Kontaktowy ds. Instrumentów Finansowych Programów Unii Europejskiej

KPK prowadzi działalność informacyjną, promocyjną oraz doradczą w zakresie wszystkich programów UE, w których uwzględnione zostały instrumenty finansowe dla przedsiębiorców. Punkt ułatwia także małym przedsiębiorcom dostęp do preferencyjnego finansowania. KPK współpracuje z Siecią EEN oraz z KPK Programów Badawczych UE przy Polskiej Akademii Nauk odpowiedzialnymi za pozostałe części programów ramowych UE: COSME i Horyzont 2020. Działalność KPK jest nadzorowana i finansowana przez Ministra Gospodarki we współpracy z: Ministrem Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministrem Pracy i Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Usługi KPK są świadczone bezpłatnie i na terenie całego kraju.

Efekty działalności Krajowego Punktu Kontaktowego w latach 2008 – 2014(1) to np.:

• - 73 795 uczestników wydarzeń (konferencje, seminaria, warsztaty, dni informacyjne), podczas których prezentowane były informacje na temat instrumentów finansowych,
  • 4 707 konsultacji udzielonych wszystkim zainteresowanym, w tym drogą elektroniczną,
  • ponad 120 000 użytkowników (477 390 wejść) polskiej strony internetowej poświęconej CIP i instrumentom finansowym programów UE,
  • 21 wniosków złożonych przez polskie instytucje finansowe o status narodowego pośrednika finansowego w programach ramowych UE,
  • 13 narodowych pośredników finansowych instrumentów UE
  • ponad 10 000 przedsiębiorców- beneficjentów instrumentów finansowych UE
  • ponad 6 mld zł preferencyjnego finansowania dla przedsiębiorców.

Enterprise Europe Network, PARP

Ośrodek oferuje nieodpłatne, kompleksowe usługi obejmujące informacje, szkolenia i doradztwo, przede wszystkim z zakresu prawa i polityk Unii Europejskiej, prowadzenie działalności gospodarczej w Polsce i za granicą, dostępu do źródeł finansowania, internacjonalizacji przedsiębiorstw, transferu technologii oraz udziału w programach ramowych UE. Ponadto, sieć Enterprise Europe Network dzięki współpracy blisko 600 organizacji członkowskich z ponad 50 krajów w Europie, na Bliskim Wschodzie, w Azji i Ameryce - pomaga przedsiębiorcom w znalezieniu partnerów zagranicznych oraz organizacji ich udziału w targach i misjach gospodarczych.

W latach 2008 - 2014 polska sieć Enterprise Europe Network:

• 118 892 przedsiębiorców przeszkolono,
  • 12 762 przedsiębiorców uzyskało wsparcie z zakresu internacjonalizacji i innowacji,
  • 4645 przedsiębiorców uczestniczyło w spotkaniach brokerskich i misjach gospodarczych organizowanych przez sieć,
  • 1 138 654 użytkowników skorzystało z polskiej strony internetowej sieci Enterprise Europe Network (www.een.org.pl).

(1)Stan na koniec III kwartału 2014 r.

KONTAKT:

KPK