Poszukiwacz złóż z Iowa podejmuje wyzwanie i skupia się na celach

30.06.2017, 11:41aktualizacja: 30.06.2017, 11:41

AUSTIN, Teksas, 29 czerwca 2017 r. /PRNewswire/ - Spółka Chocolate Flats Petroleum, Inc. zajmująca się poszukiwaniem i wydobywaniem złóż podejmuje wyzwanie i skupia się na realizacji celów przy wykorzystaniu jądrowego rezonansu magnetycznego. W branży charakteryzującej się wysokim ryzykiem finansowym i równie wysokim zwrotem największe ryzyko wiąże się z poszukiwaniem złóż ropy i gazu. Korzystając z najdokładniejszego i najbardziej zaawansowanego rozwiązania poszukiwania minerałów, spółka Chocolate Flats Petroleum, Inc. zamierza osiągnąć dobre wyniki tam, gdzie innym się to nie udaje.

Spółka Chocolate Flats Petroleum współpracuje z wiodącymi naukowcami z organizacji geofizyki i problemów ziemi Institute of Geophysics and Problems of the Earth, Ltd z Kijowa na Ukrainie. Organizacja specjalizuje się w poszukiwaniu węglowodorów przy wykorzystaniu innowacyjnych rozwiązań jądrowego rezonansu magnetycznego na potrzeby zdalnego wykrywania złóż minerałów i wydała wiele publikacji na ten temat. Organizacja dąży do zmiany oblicza współczesnego poszukiwania zasobów.

W początkach poszukiwania zasobów decyzje o umiejscowieniu odwiertów ropy i gazu opierały się na podstawowej geologii powierzchni ziemi i przeczuciach. Rozwój metod sejsmicznych doprowadził do wyeliminowania odwiertów eksploracyjnych i wprowadził rozwiązania naukowe i mapowanie geologiczne w miejsce zgadywania.

Współczesne postępy w zakresie metod sejsmicznych pomogły w identyfikacji, odwiertach i produkcji ropy i gazu ziemnego, tym samym ograniczając prawdopodobieństwo suchych odwiertów oraz zmniejszając wpływ poszukiwania ropy i gazu na środowisko. W dzisiejszych czasach odwierty lokalizowane na podstawie metod sejsmicznych mają około 35-40% możliwości odkrycia złóż. Jednak koszty związane z zastosowaniem metod sejsmicznych mogą szybko sięgnąć milionów dolarów, pomijając problemy związane z przeprowadzaniem badań gruntowych bez zakłócania życia społeczności i wrażliwych ekosystemów.

„Dodaliśmy jądrowy rezonans magnetyczny cechujący się dokładnością przekraczającą 95% do naszego rozbudowanego arsenału danych eksploracyjnych, który obejmuje cyfrowe rejestry, refleksyjne głębokie badania sejsmiczne należące do Western Geophysical, testy wody, badania próbek gruntu, dane grawitacyjne Grace i Bouguer, a także obrazy hiperspektralne z satelitów AVIRIS, LANDSAT i ASTER. Dane te potwierdziły to, co wiemy już od dawna - skomentował główny dyrektor wykonawczy Jeff O'Neal. - Projekt ten dużo znaczy dla stanu Iowa oraz przeszłych i przyszłych pokoleń, które oczekiwały nadejścia tego dnia. W końcu stan Iowa odegrał ważną role w branży ropy i gazu w Teksasie przez ufundowanie odwiertów rozwojowych w znanym projekcie Spindletop w 1901 roku” - dodał dyrektor.

O Institute of Geophysics and Problems of the Earth, Ltd.

Organizacja Institute of Geophysics and Problems of the Earth Limited powstała w 2005 roku. Organizacja skupia się na podejmowaniu innowacyjnych działań w zakresie nowych technologii zaawansowanych na rzecz poszukiwania i wydobycia zasobów naturalnych oraz alternatywnych źródeł energii. W przeciwieństwie do stosowania tradycyjnych metod geofizycznych organizacja może bezpośrednio wykryć pokłady konturowe, liczbę horyzontów, występowanie, głębokość horyzontów, faktyczną grubość, typ skały, obecność pokrywy gazowej i jej grubość, ciśnienie gazu w pokrywie gazowej czy przeprowadzić obliczenie szacowanych zasobów węglowodorów oraz innych złóż mineralnych. Organizacja przeprowadza oceny zasobów oraz dogłębne ich analizy nawet na najtrudniejszych obszarach. Rozwiązania technologiczne powstają i są opatentowane w Ukrainie i zatwierdzone przez Krajową Akademię Nauk w Ukrainie. W 2009 roku rozwiązania technologiczne zostały przetestowane w stanie Utah w USA w obszarze obejmującym trudne struktury geologiczne, potwierdzając wysoką wydajność w obszarze formacji Green River, największego na świecie złoża łupków. Wyjątkowe rozwiązanie technologiczne organizacji to technologia UGT opierająca się na bezpośrednim zdalnym wykrywaniu i analizie pól ropy i gazu na głębokość nawet do 5 km.

Organizacja współpracuje na polu naukowym i technologicznym z S.A. TRANSCOMPLEX TECH LTD.

Więcej informacji na temat organizacji Institute of Geophysics and Problems of the Earth można znaleźć na stronie http://transcomplex.com lub kontaktując się z Alexandrem Yurchukiem pod adresem yalexi@gmail.com.

Oświadczenia dotyczące przyszłości

Niniejszy komunikat prasowy zawiera oświadczenia dotyczące przyszłości. Oświadczenia te odnoszą się między innymi do obecnych działań, a także przeszłych, obecnych i przyszłych operacji. W komunikacie wykorzystane zostały zwroty „szacować", „wierzyć", „może", „przewidywać", „spodziewać się", „zamierzać", „być może", „planować", „wyglądać", „prognozować", „powinno", „będzie", „potencjalny" i podobne zwroty i określenia w celu zaznaczenia oświadczeń dotyczących przyszłości. Mimo tego, że wierzymy, że założenia na podstawie których powstały niniejsze oświadczenia dotyczące przyszłości są rozsądne, założenia te mogą okazać się nieścisłe, tak jak oświadczenia dotyczące przyszłości na nich oparte. Nasza działalność wiąże się z czynnikami ryzyka i niepewności, wiele z nich poza naszą kontrolą. Każdy z tych z czynników sam w sobie lub w połączeniu z innym może wywrzeć znaczny wpływ na wyniki naszej działalności oraz na ostateczną poprawność oświadczeń dotyczących przyszłości. Faktyczne wyniki i trendy w przyszłości mogą znacznie różnić się od tych sugerowanych lub zawartych domyślnie w oświadczeniach dotyczących przyszłości w zależności od szeregu czynników opisanych bardziej szczegółowo w oświadczeniach i komunikatach opublikowanych na stronie www.chocolateflats.com. Wszelkie przyszłe oświadczenia dotyczące przyszłości na piśmie lub w mowie, które dotyczą nas lub osób działających w naszym imieniu będą odpowiednio oznaczone i jednoznacznie ograniczone co do ich treści. Nie przyjmujemy na siebie obowiązku aktualizacji informacji zawartych w niniejszym komunikacie ani publikowania zrewidowanych oświadczeń dotyczących przyszłości, które mogą dotyczyć wydarzeń lub okoliczności, które będą miały miejsce lub o których dowiemy się po publikacji niniejszego komunikatu prasowego.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/529379/Chocolate_Flats_Petroleum_Inc.jpg

Źródło: Chocolate Flats Petroleum, Inc.

Data publikacji 30.06.2017, 11:41
Źródło informacji PR Newswire