POWSZECHNY ZAKŁAD UBEZPIECZEŃ SA Postanowienie Sądu Najwyższego w sprawie dotyczącej uchylenia uchwały nr 7/2012 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia PZU SA z 30 maja 2012 roku

20.04.2016, 19:21aktualizacja: 20.04.2016, 19:21

Raport bieżący 20/2016

Zarząd Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółki Akcyjnej ("Spółka", "PZU SA") w nawiązaniu do informacji przedstawionej w raporcie bieżącym nr 14/2015 z 11 lutego 2015 roku, informuje, że Sąd Najwyższy, Izba Cywilna, Wydział I postanowieniem z 19 kwietnia 2016 roku (I CSK 477/15) wydanym na posiedzeniu niejawnym odmówił przyjęcia do rozpoznania skargi kasacyjnej złożonej przez Manchester Securities Corporation w Nowym Jorku ("MSC") od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie, VI Wydział Cywilny z 11 lutego 2015 roku (VI ACa 521/14) zmieniającego w całości wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie, XX Wydział Gospodarczy z 17 grudnia 2013 roku w sprawie z powództwa MSC przeciwko PZU SA (XX GC 534/12) i oddalającego powództwo MSC oraz obciążył MSC kosztami procesu. Sąd Okręgowy w Warszawie, XX Wydział Gospodarczy wyrokiem z 17 grudnia 2013 roku uchylił w całości uchwałę nr 7/2012 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z 30 maja 2012 roku w sprawie podziału zysku netto PZU SA za rok obrotowy zakończony w dniu 31 grudnia 2006 roku.

Powództwo zostało wszczęte pozwem z 29 czerwca 2012 roku złożonym przez MSC przeciwko PZU SA o uchylenie uchwały nr 7/2012 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z 30 maja 2012 roku w sprawie podziału zysku PZU SA za rok obrotowy zakończony w dniu 31 grudnia 2006 roku, jako sprzecznej z dobrymi obyczajami i mającej na celu pokrzywdzenie powoda - akcjonariusza Spółki. Na podstawie ww. uchwały wypracowany w roku obrotowym 2006 zysk Spółki (tj. 3.280.882.554,90 zł) został przeznaczony w kwocie: 3.260.882.554,90 zł na kapitał zapasowy, w kwocie 20.000.000 zł na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych.

Postanowienie Sądu Najwyższego jest prawomocne i nie podlega dalszemu zaskarżeniu na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego.

Podstawa prawna: § 38 ust. 1 pkt 10 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz