PROTEKTOR SA (15/2024) Zawiadomienie o zawarciu umowy istotnej

02.07.2024, 18:18aktualizacja: 02.07.2024, 18:19

Raport bieżący 15/2024

Zarząd PROTEKTOR Spółka Akcyjna z siedzibą w Lublinie (dalej: "Spółka" lub "Wykonawca") niniejszym informuje, że w dniu 2 lipca 2024 roku Spółka powzięła informację, iż w dniu 28 czerwca 2024 roku Skarb Państwa - Komendant Główny Policji (dalej "Zamawiający") podpisał umowę na realizację zamówienia pn. "Zawarcie umowy ramowej na produkcję i dostawę półbutów służbowych" (dalej "Umowa").

Przedmiotem Umowy jest określenie zasad i warunków, na jakich Zamawiający może zlecić Wykonawcy (w drodze odrębnych umów wykonawczych (zamówień)) produkcję i dostawę maksymalnie 12 000 par półbutów służbowych dostarczanych do jednostek organizacyjnych Policji. Umowa ma charakter umowy ramowej i nie zobowiązuje Zamawiającego do udzielenia Wykonawcy jakichkolwiek zamówień, lecz reguluje tryb zawierania umów wykonawczych (zamówień). Poszczególne zamówienia mogą dotyczyć od 1 000 do 3 000 par półbutów służbowych. Umowa została zawarta na okres 24 miesięcy.

Łączna wartość środków, jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację Umowy, wynosi 5.039.024,39 zł netto, tj. 6.198.000,00 zł brutto (dalej "Wartość Umowy").

W wykonaniu Umowy zawierane będą umowy wykonawcze w ten sposób, że do wybranych przez Zamawiającego wykonawców kierowane będą zapytania dotyczące dostawy poszczególnych partii zamówienia, w odpowiedzi na które Wykonawca zobowiązany jest składać ofertę na warunkach nie mniej korzystnych dla Zamawiającego niż określone w Umowie, przy czym cena jednostkowa ma być nie wyższa od ceny jednostkowej określonej w Umowie (z zastrzeżeniem dopuszczalnych zmian ceny jednostkowej w przypadkach szczegółowo określonych w Umowie).

Zamawiającemu przysługuje prawo odstąpienia od Umowy bez wyznaczania dodatkowego terminu w przypadku, gdy:

a) Wykonawca nie złoży oferty w dwóch prowadzonych postępowaniach o zawarcie umowy wykonawczej;

b) Wykonawca nienależycie wykona co najmniej jedną umowę wykonawczą, której przedmiot objęty jest Umową;

c) w przypadku odstąpienia przez Wykonawcę lub Zamawiającego od umowy wykonawczej z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy;

d) w przypadku gdy suma kar umownych, do zapłaty których Zamawiającemu zobowiązany będzie Wykonawca zgodnie z postanowieniami Umowy, wyniesie 10% Wartości Umowy brutto.

Spółka zgodnie z Umową udzieli Zamawiającemu gwarancji na wyprodukowane wyroby na okres 24 miesięcy od momentu rozpoczęcia ich użytkowania, przy czym łączny okres gwarancji (tj. okres przechowywania i użytkowania wyrobów) nie przekroczy 48 miesięcy. Okres rękojmi za wady został zrównany z łącznym okresem gwarancji.

Zgodnie z postanowieniami Umowy, Wykonawca zobowiązał się do zapłaty Zamawiającemu następujących kar umownych:

1) w przypadku odstąpienia od Umowy przez Wykonawcę lub Zamawiającego z przyczyn nieleżących po stronie Zamawiającego lub przez Zamawiającego z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 5% Wartości Umowy brutto;

2) w przypadku odmowy podpisania umowy wykonawczej, Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w wysokości 5% Wartości Umowy brutto za każdy przypadek odmowy.

Niezależnie od kar umownych, o których mowa powyżej, Zamawiającemu przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych prawa cywilnego, jeżeli poniesiona szkoda przekroczy wysokość zastrzeżonych kar umownych. Łączna maksymalna wysokość kar umownych nie może przekroczyć 10% Wartości Umowy brutto.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz