Przełom w elektryfikacji pojazdów użytkowych: CATL przedstawia rewolucyjny system akumulatorowy TECTRANS

18.09.2024, 16:12aktualizacja: 18.09.2024, 16:16

PR Newswire/Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL)

HANOWER, Niemcy, 18 września 2024 r. /PRNewswire/ -- W ramach targów IAA Transportation 2024, firma Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL), globalny lider w dziedzinie innowacyjnych technologii nowych źródeł energii, wprowadziła na rynek przełomowy system akumulatorowy TECTRANS, rewolucjonizując sektor komercyjnych usług transportowych.

TECTRANS to ogromny krok naprzód w zakresie technologii akumulatorowych do pojazdów użytkowych, ponieważ oferuje bezprecedensową gęstość energii, szybsze ładowanie i wzmocnioną trwałość. Ten innowacyjny system jest gotowy na transformację sektora elektrycznych pojazdów użytkowych, zapewniając operatorom floty większy zasięg, skrócenie czasu przestojów, optymalizację kosztów i ogólną poprawę wydajności.

Niezrównana gęstość energii, szybkie ładowanie i cykl życia produktu: przyszłość elektrycznych samochodów ciężarowych i autobusów

Jeżeli chodzi o samochody ciężarowe, firma CATL przedstawiła dwa przełomowe produkty: TECTRANS -T Superfast Charging Edition (produkt z funkcją superszybkiego ładowania) i TECTRANS - T Long Life Edition (produkt o długiej żywotności). Superfast Charging Edition charakteryzuje się niesamowitym szczytowym natężeniem prądu ładowania wynoszącym 4C, umożliwiającym ładowanie do poziomu 70% w zaledwie 15 minut. To szybkie ładowanie minimalizuje czas przestoju pojazdu i maksymalizuje wydajność operacyjną z korzyścią dla operatorów floty.

TECTRANS - T Long Life Edition ustanawia nowy standard branżowy w zakresie wyjątkowo długiego okresu użytkowania wynoszącego do 15 lat lub 2,8 milionów kilometrów. Ta trwałość jest kluczowa dla wymagającego charakteru działalności komercyjnej, w szczególności w przypadku częstych zastosowań pochłaniających duże nakłady energii, takich jak działalność portowa i transport masowy.

Obie wersje przeznaczone do pojazdów ciężarowych oferują imponujący zasięg do 500 kilometrów jazdy, spełniając różnorodne potrzeby operacyjne, od krótkodystansowych dostaw w obrębie portu po transport długodystansowy.

Produkt CATL TECTRANS - Bus Edition jest nowoczesnym rozwiązaniem akumulatorowym przeznaczonym do długodystansowego przewozu osób, charakteryzującym się najlepszą w branży gęstością energii na poziomie 175 Wh/kg, najwyższym dla akumulatorów litowo-żelazowo-fosforanowych (LFP) stosowanych w autobusach. Jego kompaktowa budowa oferuje duży zasięg i niskie zużycie energii, jednocześnie umacniając elastyczność w zakresie konstrukcji danego pojazdu. Zaawansowany system regulacji temperatury utrzymuje optymalne parametry w różnych strefach klimatycznych, obniżając wewnętrzne wahania temperatur o 50% i zapewniając trwałość akumulatora nawet w ekstremalnych warunkach.

W lipcu tego roku firma CATL wprowadziła rozwiązania przeznaczone do samochodów dostawczych w Chinach, poszerzając ofertę produktów TECTRANS, aby powiększyć zakres zastosowań pojazdów użytkowych. Rozwiązania te oferują ulepszone parametry gęstości energii i funkcję szybkiego ładowania, spełniając potrzeby charakterystyczne dla dostaw w obrębie miasta i logistyki ostatniej mili.

Akin Li, prezes wykonawczy ds. działalności zagranicznej CATL (CATL Overseas Business), podkreślił niezawodność akumulatorów CATL w wielu wymagających środowiskach:

„Nasze akumulatory wykazały się niezawodnością i wydajnością w ekstremalnych warunkach, od eksploatacji w temperaturach powyżej 45°C w Katarze i Dubaju, po temperatury rzędu -35°C w krajach o klimacie arktycznym, jak Norwegia i Szwecja. Premiera serii Tectrans i wspomnianych linii produktowych jest dowodem na nasze niestrudzone zaangażowanie w transformację energetyczną poprzez nieustanne innowacje”.

Zaawansowane technologie są siłą napędową elektryfikacji pojazdów użytkowych

Główne kwestie budzące obawy sektora pojazdów użytkowych w związku z elektryfikacją to czas ładowania, koszt i zasięg. Tectrans znajduje się na dobrej pozycji, aby zapewnić wartość operatorom flot poprzez zastosowanie szeregu nowoczesnych technologii, które przyczyniają się do doskonałych parametrów w zakresie wysokiej gęstości energii, szybkiego ładowania i wydłużonego cyklu życia.

• Jeżeli chodzi o autobusy i autokary, zastosowanie wysokoenergetycznych katod o wysokiej gęstości na poziomie mikro znacznie poprawia gęstość energii, podczas gdy innowacje konstrukcyjne w postaci uszczelnienia w kształcie litery U i kąta zbieżności wynoszącego zero przyczyniły się do wzrostu wolumetrycznej gęstości energii o 22% w porównaniu z poprzednią generacją produktów.
  • Również w przypadku autobusów i autokarów elektrolit charakteryzuje się przełomową budową cząsteczkową dodatków i możliwością precyzyjnego formowania powłok, co poskutkowało ultrastabilnymi połączeniami i znaczną poprawą żywotności ogniw.
  • Jeżeli chodzi o TECTRANS - T Superfast Charging Edition, aby rozwiązać złożony problem różnic temperatur wewnątrz akumulatora, zastosowano starannie zaprojektowany system kanalików przepływowych, dzięki któremu osiągnięto precyzyjną kontrolę stref termicznych i obniżono wewnętrzne wahania temperatur o połowę.
  • Długą żywotność akumulatorów stosowanych w samochodach ciężarowych osiągnięto w wielu aspektach. Powierzchnię materiałów anodowych zmodyfikowano, aby poprawić reaktywność i jeszcze bardziej ograniczyć reakcje uboczne, tym samym ułatwiając przepływ jonów litowych i przedłużając cykl życia akumulatora o 20%. W przypadku materiałów katodowych firma CATL połączyła materiały aktywne o wysokiej stabilności strukturalnej z materiałami z dużą zawartością litu, poprawiając nie tylko gęstość energii, lecz również stabilność w obrębie cyklu ładowania.

„Jako lider branży na skalę międzynarodową, CATL angażuje się w przesuwanie granic możliwości w zakresie transportu pojazdami elektrycznymi - powiedział Akin Li, prezes wykonawczy CATL Overseas Business. - TECTRANS jest kulminacją naszych szeroko zakrojonych prac badawczo-rozwojowych i jest ogromnym krokiem naprzód na drodze do elektryfikacji pojazdów użytkowych. Z radością prezentujemy te technologie na targach IAA Transportation i pokazujemy, w jaki sposób przyczynią się do przyspieszenia transformacji w obszarze zrównoważonego transportu”.

Zrównoważona elektryfikacja transportu drogowego

Podczas tegorocznych targów IAA Transportation firma CATL prezentuje szeroki wachlarz ogniw i akumulatorów dostosowanych do różnorodnych zastosowań, w tym w samochodach ciężarowych, autobusach, statkach i maszynach budowlanych.

Zapewniając klientom bezpieczne, niezawodne i oszczędne produkty i usługi z zamiarem wsparcia działań na rzecz walki z globalnymi zmianami klimatycznymi, CATL również angażuje się w zgodne z duchem zrównoważonego rozwoju praktyki obejmujące cały cykl życia akumulatora. Firma wyznaczyła sobie ambitny cel osiągnięcia zerowej emisji CO2 w produkcji akumulatorów do 2025 roku i w całym łańcuchu dostaw akumulatorów do 2035 r. Realizacja tych celów pomoże ograniczyć emisje o ponad 40% w całym cyklu życia pojazdu elektrycznego. Dotychczas firma CATL osiągnęła neutralność pod względem emisji CO2 w dziewięciu zakładach produkcyjnych.

Firma otworzyła siedem dużych centrów recyklingu na całym świecie, a należąca do niej spółka Brunp Recycling osiągnęła wskaźnik odzysku przekraczający poziom 99,6% dla niklu, kobaltu i manganu oraz 91% dla litu. Przy możliwości przetworzenia 270 000 ton zużytych baterii rocznie CATL toruje drogę do akumulatorów wykonanych w całości z surowców wtórnych, znacznie ograniczając potrzebę ich wydobycia.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2507388/CATL_booth.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2507389/Akin_Li__Executive_President_of_CATL_Overseas_Business.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2507390/Aleksej_Kru_kov__Chief_Engineer_of_CATL_Overseas_Business.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2507391/CATL_TECTRANS___Bus_Edition.jpg