Qlik przedstawia Qlik Sense Enterprise 3.0

13.05.2016, 16:46aktualizacja: 13.05.2016, 16:46

Przełomowa dla branży platforma umacnia firmę na pozycji lidera w dziedzinie wizualnej analizy danych, zwiększa wsparcie dla aplikacji do analizy przystosowanej do potrzeb klienta, wbudowanych rozwiązań z zakresu BI i innowacji programistycznej.

RADNOR, Pensylwania--(BUSINESS WIRE)-- Qlik® (NASDAQ: QLIK), lider w branży wizualnej analizy danych, przedstawił dziś Qlik Sense® Enterprise 3.0, najnowszy owoc nowoczesnego, opartego na koncepcji platformy podejścia do analityki biznesowej (BI) i analizy, który będzie dostępny od czerwca 2016 r. Bazując na w pełni zintegrowanej, prostej i intuicyjnej platformie do wizualnej analizy danych i wykorzystując opatentowane rozwiązanie QIX Associative Indexing Engine, Qlik Sense Enterprise 3.0 łączy gotowość do realizacji potrzeb przedsiębiorstwa i łatwość zarządzania nim z najlepszą w swojej klasie jakością wizualizacji i zdolnością przygotowania danych. Tak kompleksowe i zarazem dogłębne podejście umożliwia firmom obsługę najróżniejszych zastosowań z zakresu analityki biznesowej (BI) za pomocą jednej platformy. Podczas adresowanej do klientów i partnerów imprezy Qonnections 2016, firma Qlik przedstawiła funkcje produktu w odniesieniu do czterech elementów swojej strategii innowacji - platformy, danych, analityki i chmury.

Firma AFAS Software, szybko rozwijający się producent oprogramowania do planowania zasobów przedsiębiorstwa (ERP), zintegrował produkt Qlik Sense w swoim dostępnym online produkcie, umożliwiającym klientom AFAS Software korzystanie z analityki wizualnej na światowym poziomie. Obecnie ponad 740 tysięcy użytkowników oprogramowania AFAS ma możliwość czerpania korzyści płynących ze stosowania dynamicznie reagujących narzędzi BI w ramach opartego na chmurze pakietu ERP. Zdaniem Basa van der Veldta, dyrektora generalnego AFAS Software: "Ponieważ wyznaczyliśmy naszej ofercie wysokie standardy, stworzenie wewnętrznego rozwiązania z zakresu BI nie wchodziło w grę. Trwałoby to latami, a my chcieliśmy dać naszym klientom najlepszy produkt na rynku. Qlik Sense okazał się być przełomową platformą, której szukaliśmy".

Rozszerzenie podejścia bazującego na platformie, umożliwiające przedsiębiorstwom dynamiczne reagowanie na podstawie danych

Qlik Sense może dopasować się do wszelkich potrzeb jednostek, grup, firm i programistów, zachowując przy tym niezmiennie wysoki poziom zaufania, bezpieczeństwa i jakości zarządzania, niezbędny w branży IT. Przybliża to przedsiębiorstwa do celu, jakim jest dynamiczna działalność oparta o analizę danych, odkrywająca i wykorzystująca nowe możliwości.

W przedstawionym niedawno produkcie firma Qlik ulepszyła zdolności zarządzania i administrowania, aby wesprzeć działy IT bardziej skutecznymi narzędziami do audytu, konfiguracji i zarządzania, ułatwiającymi szeroko zakrojone lokowanie zasobów w wielu krajach. Nowe ulepszenia interfejsu użytkownika w narzędziu Qlik Management Console (QMC) to opcje łatwej konfiguracji treści i zasobów, które przyśpieszają lokowanie zasobów i umożliwiają należyte wykorzystanie aplikacji, obiektów i danych. Ponadto Qlik Sense Enterprise jest obecnie dostępny w językach: koreańskim, polskim, chińskim tradycyjnym i tureckim.

Programiści otrzymują nowe centrum rozwoju (Hub) ułatwiające wykorzystanie w pełni platformy analitycznej Qlik do tworzenia mashupów internetowych, spersonalizowanych aplikacji, rozszerzeń i widżetów, dostarczających nowych sposobów projektowania obiektów do wykorzystania w aplikacjach opartych o wymianę danych. W jego skład wchodzą nowe, wydajne interfejsy programistyczne API i funkcje, w tym nowy interfejs API do integracji aplikacji, wizualizacyjny interfejs API do programowania analityki, oraz nowa wtyczka zintegrowanego środowiska programistycznego (IDE) do narzędzia Visual Studio.

"Qlik stworzył kategorię zorientowanych na użytkownika, samoobsługowych rozwiązań z zakresu BI. Dzięki Qlik Sense, kontynuujemy poszerzanie rynkowej oferty o skalowalną, bezpieczną i rozszerzalną platformę, którą firmy mogą uważać za centrum analityki biznesowej na poziomie całej organizacji". To słowa Anthony'ego Deightona, dyrektora ds. technologii i wicedyrektora ds. produktów w firmie Qlik. "Nasze podejście, oparte na koncepcji platformy, umożliwia obsługę ogromnego wachlarza zastosowań w sposób bardziej kompleksowy niż w przypadku innych ofert. Otwartość naszej platformy zwiększa potencjał tworzenia spersonalizowanych aplikacji analitycznych, wbudowanych narzędzi BI i innowacji programistycznych. Dzięki naszej przodującej globalnej sieci partnerów biznesowych, gotowych, aby wprowadzić te rozwiązania na rynek, oraz szybko rosnącej społeczności programistów, osiągnęliśmy kolejny, fascynujący etap liderowania branży, wychodząc poza wizualną analizę danych".

Najlepsze w swojej klasie usprawnienia sprawiają, że tworzenie aplikacji, wizualna analiza danych i współpraca stają się bardziej intuicyjne

Użytkownicy odniosą korzyści dzięki nowym możliwościom wyszukiwania obrazowego, umożliwiającym przeszukiwanie wykresów i danych. Co więcej, potencjał wyszukiwania obrazowego umożliwi użytkownikom eksplorację i wyciąganie wniosków poprzez analizę z wykorzystaniem ujednoliconych jednostek i wymiarów - bez konieczności edycji i modyfikacji wizualizacji przez analityków. Dodatkowa funkcja usprawnia tworzenie aplikacji dla użytkownika biznesowego, w tym wykresów zmiennych w czasie, automatyczne wykrywanie danych geograficznych i ulepszone zastosowanie palet kolorów powiązanych z danymi.

Aby w możliwie największym stopniu wykorzystać te inwestycje w wizualizację, użytkownicy muszą mieć możliwość łatwego dzielenia się analizami. Kilka nowych funkcji ułatwia udostępnianie i współpracę, w tym funkcja tworzenia fabuły (storytelling), umożliwiająca bezpośrednią publikację historii danych w formatach Microsoft Office i PDF. Ponadto Qlik® NPrinting, który dotychczas obsługiwał jedynie QlikView®, obecnie obsługuje Qlik Sense, wykorzystując nową, scentralizowaną funkcję Pixel Perfect do raportowania, co umożliwia generowanie estetycznie wyglądających raportów. Umożliwia to firmom dysponującym środowiskami do tworzenia raportów z działalności radykalne przejście do nowoczesnej architektury BI przy jednoczesnym przestrzeganiu wymogów statutowych i prawnych dotyczących raportowania i rozszerzanie bardziej interaktywnych form analizy na liderów.

Wsparcie przygotowywania danych i ułatwienie łączności z internetowymi źródłami danych

Qlik Sense oferuje użytkownikom biznesowym większe możliwości wysyłania, przetwarzania i wzbogacania danych bez konieczności korzystania ze złożonych skryptów. Qlik oferuje nowe, innowacyjne i opatentowane funkcje użytkowania, dzięki czemu wynajdywanie wielu źródeł danych i korzystanie z nich staje się przyjemnym i wciągającym zajęciem. Daty są rozpoznawane automatycznie i rozdzielane między osobne pola w celu analizy, a nowy interfejs użytkownika do obsługi obliczonych pól - z funkcją autouzupełniania - pozwala użytkownikom na łatwe tworzenie pól pochodnych i transformację danych. Co więcej, Qlik obecnie poszerza zakres oferowanych możliwości nawiązywania połączeń z większą liczbą internetowych źródeł danych, takich jak Twitter, Facebook i Google, jak również aplikacji bazujących na chmurze, na przykład Microsoft Dynamics CRM i SugarCRM.

Płynny dostęp do większej liczby dostępnych na żądanie zewnętrznych źródeł danych umożliwia podejmowanie lepszych decyzji biznesowych

Dzięki Qlik® DataMarket użytkownicy mogą uzyskać dostęp do obszernej biblioteki zarówno darmowych, jak i prenumerowanych danych zewnętrznych bezpośrednio w ramach Qlik Sense i QlikView, co umożliwi im poszerzanie ich danych wewnętrznych i tworzenie odnośników w celu uzyskania kontekstu i podstawy do dalej idących wniosków. Dane dostępne dzięki Qlik DataMarket będą wzbogacone o informacje z co najmniej 35 najważniejszych giełd, jak również dane geograficzne o dużym stopniu szczegółowości, obejmujące także kody pocztowe. Do nowych pakietów należą giełdy i indeksy, obejmujące notowania i kluczowe wskaźniki dla papierów wartościowych, oraz raporty finansowe spółek, zawierające szczegółowe sprawozdania finansowe spółek publicznych. Żaden inny podmiot na rynku rozwiązań z zakresu BI nie dostarcza tego rodzaju biblioteki danych, obejmującej zarówno źródła darmowe i płatne.

Nieograniczone udostępnianie aplikacji w chmurze wspiera kulturę biznesową opartą na analityce

Qlik Sense® Cloud Plus umożliwia użytkownikom udostępnianie w pełni interaktywnych aplikacji Qlik Sense nieograniczonej liczbie innych użytkowników za miesięczną opłatą wynoszącą 20 USD. Pakiet Qlik DataMarket Essentials, obejmujący waluty stron trzecich oraz dane pogodowe, społeczne i ekonomiczne, stanowi dalsze wsparcie procesu analizy. Oznacza to, że wystarczy zarejestrowanie jednego użytkownika usługi Qlik Sense Cloud Plus, aby móc udostępniać dane dowolnej liczbie użytkowników. Wszystkie aplikacje mogą działać na każdym typie urządzenia, nie wyłączając urządzeń mobilnych, dzięki przyjaznemu dla użytkownika projektowi, natywnemu dla inteligentnych wizualizacji Qlik Sense.

Qlik

Qlik (NASDAQ: QLIK) jest liderem branży analizy wizualnej danych. Portfolio produktów firmy stanowi odpowiedź na rosnące potrzeby klientów w zakresie od raportowania i samodzielnej wizualnej analizy danych po wspomagane instrukcjami, wbudowane i spersonalizowane narzędzia analityczne. Około 39 tys. klientów korzysta z rozwiązań stworzonych przez firmę Qlik, aby interpretować informacje pochodzące z różnych źródeł i badać ukryte zależności między danymi, co skutkuje wyciąganiem wniosków inspirujących dobre pomysły. Główna siedziba Qilk mieści się w Radnor w stanie Pensylwania, zaś współpracując z ponad 1 700 partnerami działającymi w ponad 100 krajach firma posiada biura na całym świecie.

Zastrzeżenie dotyczące oświadczeń wybiegających w przyszłość

Niniejszy komunikat prasowy zawiera oświadczenia wybiegające w przyszłość, obejmujące m.in. oświadczenia dotyczące wartości i efektywności produktów firmy Qlik, wprowadzania i dat udostępniania ulepszeń lub produktów dodatkowych oraz rozwoju, ekspansji i rynkowego przywództwa firmy Qlik, z którymi wiąże się ryzyko, niepewność, prognozy i inne czynniki które, jeśli się nie zmaterializują lub nie potwierdzą, mogą sprawić, że wyniki firmy Qlik będą różnić się istotnie od wyników zapowiadanych lub sugerowanych w tego typu oświadczeniach wybiegających w przyszłość. Wszelkie oświadczenia, które nie są stwierdzeniem faktu historycznego, można uważać za oświadczenia wybiegające w przyszłość, w tym oświadczenia, w których występują słowa: "przewiduje", "plan", "spodziewać się", "skupiać się na", "antycypuje", "wierzy", "cel", "zamiar", "oceniać", "potencjał", "może", "będzie", "być może", "dynamika", "możliwość", "mógłby", "dąży" itp. Qlik uznaje wszelkie tego typu oświadczenia wybiegające w przyszłość za podlegające przepisom dotyczącym zastrzeżeń dla oświadczeń wybiegających w przyszłość, zawartym w sekcji 21E ustawy o obrocie papierami wartościowymi oraz ustawie o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. Rzeczywiste wyniki mogą różnić się istotnie od przedstawianych w takich oświadczeniach z powodu wystąpienia różnorodnych czynników. Przeszłe wyniki działalności niekoniecznie muszą stanowić przesłankę dla wyników osiąganych w przyszłości. Oświadczenia wybiegające w przyszłość zawarte w niniejszym komunikacie odzwierciedlają stanowisko firmy Qlik w dniu upublicznienia komunikatu. Niniejszy komunikat ma w zamierzeniu przedstawiać ogólny zarys kierunku rozwoju naszych produktów i nie może stanowić podstawy do podjęcia decyzji o zakupie, ponieważ stworzenie, udostępnienie i czas udostępnienia jakichkolwiek cech lub funkcji wspomnianych w opisach produktów leży wyłącznie w naszej gestii. Firma Qlik spodziewa się, że przyszłe wydarzenia i trendy spowodują zmianę naszego stanowiska. Firma Qlik nie zamierza ani nie zobowiązuje się aktualizować lub poprawiać jakichkolwiek oświadczeń wybiegających w przyszłość z powodu pojawienia się nowych informacji, przyszłych zdarzeń lub innych przyczyn. Wspomniane oświadczenia wybiegające w przyszłość nie prezentują stanowiska firmy Qlik w czasie późniejszym niż data ogłoszenia niniejszego komunikatu.

© 2016 QlikTech International AB. Wszelkie prawa zastrzeżone. Qlik®, Qlik Sense®, QlikView®, QlikTech®, Qlik® Cloud, Qlik® DataMarket, Qlik® Analytics Platform oraz loga QlikTech są znakami handlowymi należącymi do firmy QlikTech International AB, które zostały zarejestrowane w wielu krajach. Inne marki i loga wymienione w niniejszym dokumencie są znakami handlowymi lub zarejestrowanymi znakami handlowymi należącymi do swoich odpowiednich właścicieli.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20160511006360/pl/

Źródło: Qlik

KONTAKT: