QUMAK SA (40/2018) Otrzymanie od T-Mobile Polska wezwania do zapłaty

19.07.2018, 20:23aktualizacja: 19.07.2018, 20:23

Raport bieżący 40/2018

Zarząd Qumak S.A. (dalej jako Spółka) informuje iż w dniu 18 lipca 2018 r. do Spółki wpłynęło wezwanie do zapłaty od T-Mobile Polska S.A. (dalej jako T-Mobile) na kwotę 2.687.942,70 zł.

Wskazaną przez T-Mobile podstawą żądania zapłaty ww. kwoty jest nienależyte wykonanie umowy poprzez niezrealizowanie w terminie zamówień wskazanych w wezwaniu, składanych na podstawie umowy ramowej zawartej z T-Mobile w dniu 21 lipca 2015r.

Wezwanie dotyczy dwóch zamówień na dostawę sprzętu i akcesoriów, złożonych przez T-Mobile i zrealizowanych przez Spółkę w 2016 roku. Zarząd Spółki obecnie analizuje podstawę podnoszonych roszczeń, ich zasadność oraz weryfikuje wysokość żądania wskazaną przez T-Mobile w wezwaniu.

Jednocześnie Spółka informuje iż nadal współpracuje z T-Mobile w ramach wspomnianej wyżej Umowy, wykonując składane zamówienia. W związku z nieterminowym regulowaniem płatności przez T-Mobile wynikających ze zrealizowanych zamówień, Spółka w dniu 12 lipca 2018 r. skierowała do T-Mobile wezwanie do zapłaty na kwotę 2.156.758,26 zł.

Zarząd Spółki podejmuje rozmowy z T-Mobile dla wyjaśnienia sytuacji oraz doprowadzenia do wypracowania rozwiązania satysfakcjonującego dla obu stron oraz ochrony interesów Spółki i jej akcjonariuszy.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz